niedziela, 23 czerwca 2013

Pastel de Tres Leches

Meksyk... kojarzy mi się z nasyconymi barwami, intensywnie słodkimi deserami, bardzo pikantnymi potrawami, malowniczymi korowodami i radosnymi świętami. "Pastel de Tres Leches", to tradycyjne ciasto meksykańskie, super-słodkie i super-pyszne, a na dodatek nie da się go porównać z żadnym innym, co sprawia, że jest wyjątkowe i niezapomniane. Jeśli więc chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach podaj im na deser ciasto Tres Leches, a wieczór będzie rozpamiętywany jeszcze przez długi czas. Moje indywidualne upodobania kulinarne sprawiają, że najbardziej smakuje mi to ciasto w towarzystwie świeżych soczystych sezonowych owoców: truskawek, malin, jagód i jeżyn. Absolutnie fantastyczne. Zapraszam   :)

Pastel de Tres Leches
Pastel de Tres Leches
Org. rec.: encasadekristina.com

Receptura:

5 jajek - oddzielone
1/2 szklanki cukru
1 szklanka maki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki mleko zagęszczone niesłodzonego (evaporated milk)
1/2 szklanki mleka skondensowanego

Piekarnik rozgrzej do 200*C / 390*F.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski, dodaj sól. W drugiej misce utrzyj żółtka z połową cukru na jasny i gładki krem. Do ubitych żółtek dodaj pół szklanki mleka zwykłego i wymieszaj. Płyn mleczno jajeczny dodaj do maki i zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsyp pozostały cukier i dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj łyżką, ale nie ubijaj i nie miksuj. Ciasto wlej do żaroodpornej formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstaw do gorącego piekarnika na 30 - 45 minut, aż ciasto będzie miało ciemno złoty kolor.

Gdy ciasto ostygnie, wyłóż je ja talerz z podwyższonym brzegiem. Nakłuj ciasto widelcem w wielu miejscach by mleko mogło dobrze nasączyć środek ciasta. Wymieszaj niesłodzone mleko skondensowane (evaporated milk) ze słodzonym mlekiem skondensowanym i polej ciasto obficie.

Dodatkowo:
250 ml śmietany kremówki + 2 łyżeczki cukru pudru (zagęstnik do śmietany opcjonalne)
ulubione świeże soczyste owoce sezonowe

Ubij śmietanę z cukrem pudrem i rozsmaruj na cieście. Udekoruj Twoimi ulubionymi owocami i ciesz się wspaniałym meksykańskim deserem. 

Cudownego i słodkiego tygodnia :)

Pastel de Tres Leches


9 komentarzy:

  1. Och, wygląda obłędnie! Pewnie też tak musi smakować, prawda? Z chęcią wypróbuje :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - jest bardzo smaczne, absolutnie nie jest mdlące (zwłaszcza w połączeniu ze śmietaną i świeżymi sezonowymi owocami), a dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ech...fantastyczne! Nie dziwię się, że na dŁugo pozostaje w pamięci....
    Pozdrowienia:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam mleko skondensowane. Pewnie jest chorobliwie słodkie i wilgotne? Muszę wypróbować. Koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wilgotne bardzo, ale w pozytywnym sensie - pomimo, że całe przesiąknięte jest na wskroś, to się nie rozpada i zachowuje swój smak i fason przez 2-3 dni. Słodkie jest, choć nie "chorobliwie" - moim zdaniem jak na taką ilość skondensowanego mleka, to jest zaskakująco mało słodkie ;) Jeśli więc lubisz mega słodycz proponuje zwiększyć ilość cukru podczas przygotowania ciasta. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Jej, nie ma mnie jakiś czas a tu tyle nowych pyszności !
    Niesamowite to ciasto, pierwszy raz widzę taki sposób przygotowywania :) Musi być naprawdę bardzo wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłednie wygląda ;) mam te same talerzyki!

    Miłego wieczoru,

    A.

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)