Meksyk... kojarzy mi się z
nasyconymi barwami, intensywnie słodkimi deserami, bardzo pikantnymi
potrawami, malowniczymi korowodami i radosnymi świętami. "Pastel de Tres
Leches", to tradycyjne ciasto meksykańskie, super-słodkie i
super-pyszne, a na dodatek nie da się go porównać z żadnym innym, co
sprawia, że jest wyjątkowe i niezapomniane. Jeśli więc chcesz zrobić
wrażenie na swoich gościach podaj im na deser ciasto Tres Leches, a
wieczór będzie rozpamiętywany jeszcze przez długi czas. Moje
indywidualne upodobania kulinarne sprawiają, że najbardziej smakuje mi
to ciasto w towarzystwie świeżych soczystych sezonowych owoców:
truskawek, malin, jagód i jeżyn. Absolutnie fantastyczne. Zapraszam :)
Pastel de Tres Leches |
Receptura:
5 jajek - oddzielone
1/2 szklanki cukru
1 szklanka maki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki mleko zagęszczone niesłodzonego (evaporated milk)
1/2 szklanki mleka skondensowanego
Piekarnik rozgrzej do 200*C / 390*F.
Mąkę
z proszkiem do pieczenia przesiej do miski, dodaj sól. W drugiej misce
utrzyj żółtka z połową cukru na jasny i gładki krem. Do ubitych żółtek
dodaj pół szklanki mleka zwykłego i wymieszaj. Płyn mleczno jajeczny
dodaj do maki i zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec
ubijania wsyp pozostały cukier i dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj
łyżką, ale nie ubijaj i nie miksuj. Ciasto wlej do żaroodpornej formy
wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstaw do gorącego piekarnika na
30 - 45 minut, aż ciasto będzie miało ciemno złoty kolor.
Gdy
ciasto ostygnie, wyłóż je ja talerz z podwyższonym brzegiem. Nakłuj
ciasto widelcem w wielu miejscach by mleko mogło dobrze nasączyć środek
ciasta. Wymieszaj niesłodzone mleko skondensowane (evaporated milk) ze
słodzonym mlekiem skondensowanym i polej ciasto obficie.
Dodatkowo:
250 ml śmietany kremówki + 2 łyżeczki cukru pudru (zagęstnik do śmietany opcjonalne)
ulubione świeże soczyste owoce sezonowe
Ubij
śmietanę z cukrem pudrem i rozsmaruj na cieście. Udekoruj Twoimi
ulubionymi owocami i ciesz się wspaniałym meksykańskim deserem.
Och, wygląda obłędnie! Pewnie też tak musi smakować, prawda? Z chęcią wypróbuje :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPolecam - jest bardzo smaczne, absolutnie nie jest mdlące (zwłaszcza w połączeniu ze śmietaną i świeżymi sezonowymi owocami), a dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu :) Pozdrawiam
UsuńEch...fantastyczne! Nie dziwię się, że na dŁugo pozostaje w pamięci....
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:-)
Fajne ciacho i zaskakujące konsystencja :) Pozdrawiam
UsuńUwielbiam mleko skondensowane. Pewnie jest chorobliwie słodkie i wilgotne? Muszę wypróbować. Koniecznie!
OdpowiedzUsuńWilgotne bardzo, ale w pozytywnym sensie - pomimo, że całe przesiąknięte jest na wskroś, to się nie rozpada i zachowuje swój smak i fason przez 2-3 dni. Słodkie jest, choć nie "chorobliwie" - moim zdaniem jak na taką ilość skondensowanego mleka, to jest zaskakująco mało słodkie ;) Jeśli więc lubisz mega słodycz proponuje zwiększyć ilość cukru podczas przygotowania ciasta. Pozdrawiam
UsuńJej, nie ma mnie jakiś czas a tu tyle nowych pyszności !
OdpowiedzUsuńNiesamowite to ciasto, pierwszy raz widzę taki sposób przygotowywania :) Musi być naprawdę bardzo wilgotne :)
Wygląda niesamowicie, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńObłednie wygląda ;) mam te same talerzyki!
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru,
A.