poniedziałek, 6 maja 2013

Szpinakowa tarta

Szpinakowa tarta, to szybki sposób na smaczny, zdrowy i bardzo odżywczy posiłek, który można zjeść na późne śniadanie, obiad lub kolację. Ma w sobie wiele cennych składników mineralnych i witamin, więc stanowi cenny element właściwego odżywiania.

Szpinakowa tarta

Bardzo lubię takie nieskomplikowane posiłki, które można przygotować w kilka chwil i podać o dowolnej porze dnia, lub dnia następnego :) Pomaga mi to zaoszczędzić sporo czasu w codziennych pracach domowych i wygospodarować trochę czasu extra dla siebie i rodziny.


Szpinakowa tarta

Receptura:
200 g świeżych liści szpinaku (ok 4 duże garście) 
125 g bryndzy (owczego sera)
5 suszonych pomidorów z oleju
1 duża cebula 
4 ząbki czosnku
3 duże rozmącone jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
sól i świeżo mielony pieprz
250 g ciasta francuskiego
1 łyżka oliwy (olive oil) 

Piekarnik nastaw na 225*C / 435*F.
Ciasto francuskie rozwiń i wytnij krążek o wielkości dna Twojej tortownicy ( moja ma 23 cm średnicy). Następnie wykrój z ciasta pasek o szerokości 4 cm i wyłóż brzeg dookoła tortownicy. Dociśnij palcami ciasto, które wyłożone jest na spodzie tortownicy, z tym, które stanowi brzeg tak, aby farsz nie wydostał się dołem.
Cebulę pokrój w kostkę niedużą i podsmaż na oliwie, dodaj umyte i posiekane liście szpinaku bez łodyg. Następnie dodaj obrane i drobno posiekane ząbki czosnku oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Smaż do momentu aż się cebula zeszkli.
W misce wymieszaj rozmącone jajka, kwaśną śmietanę, pokruszoną bryndzę (owczy ser) i ostudzony farsz szpinakowy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wylej masę na przygotowaną wcześniej formę wyłożoną ciastem francuskim i wstaw do gorącego piekarnika na ok 30 - 40 minut, do momentu, aż się zrumieni.

150 ml jogurtu greckiego
koperek świeży posiekany
sól i świeżo mielony pieprz

W miseczce wymieszaj jogurt z posiekanym koperkiem i dopraw do smaku. Łyżkę "sosu" jogurtowego dodawaj do ciepłej tarty.

Smacznego :)

Szpinakowa tarta






6 komentarzy:

  1. Gotowe ciasto francuskie jest takim nieocenionym oszczędzaczem czasu. Sama często z niego korzystam. Przepyszne nadzienie wymyśliłas do tej tarty! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię takie szybkie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, wytrawnie a i tak cudownie ! Przepiękne, szybkie i na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga, tarta preznetuje się wspaniale i ten koperek i jogurt do tego, mniammmm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można czymś zastąpić bryndzę? Jakimś innym serem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bryndza ma charakterystyczny smak i niewątpliwie jest wspaniałym dodatkiem do tej tarty, jednak nie wszędzie jest dostępna. Jeśli chcesz, to oczywiście możesz ją zastąpić na przykład kozim serem typu fromage, lub fetą. Uzyskasz jednak nieco inny smak :) Pozdrawiam

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)