wtorek, 7 maja 2013

Rabarbarowa lemoniada

Przed nami cieplejsza część roku. Weekendy spędzane na piknikach, grillowaniu, wycieczkach rowerowych i spacerach. Lemoniada rabarbarowa jest doskonała na upalne dni. Wspaniale orzeźwia i gasi pragnienie. Jest łatwa do przygotowania i można ją przechowywać w lodówce przez tydzień. W wyjątkowo upalny dzień możesz dodać kostki lodu. Z tej receptury wychodzi ok 2 litry napoju, więc jeśli potrzebujesz więcej, to odpowiednio pomnóż składniki.

Rabarbarowa lemoniada

Rabarbarowa lemoniada

Receptura:
3 szklanki obranego i posiekanego rabarbaru (6 - 7 tzw. ogonków liściowych)
1 szklanka cukru
3/4 szklanki soku z cytryny (ok  4 cytryny)
7 szklanek wody

Wodę, rabarbar i cukier wymieszaj w garnku, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Odstaw. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Przecedź.  Odstaw do wystudzenia. Przelej do butelek i wstaw do lodówki. Podawaj dobrze schłodzony napój. 

Na zdrowie :)

Rabarbarowa lemoniada



6 komentarzy:

  1. Rabarbar, najbardziej rustykalna roślina jadalna jaka kojarzę:) Bardzo lubię rabarbar. To byłby doskonały napój dla mnie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - jest idealny na ciepłe majowe dni :) Ja też lubię rabarbar i właśnie robię drożdżowe z rabarbarem i kruszonką - pachnie cudnie. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Choć nie przepadam za rabarbarem, to czuję że bym się skusiła na szklaneczkę, tak pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niezastąpiona w upalne dni ;) polecam i pozdrawiam

      Usuń
  3. Bardzo dobra lemoniada,smakowała wybornie. Na dzisiejszy upał była wspaniałą ochłodą. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam. Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za to, że podzieliłaś się ze mną swoją opinią. Rzeczywiście upał dzisiaj był na miarę pełni lata - ja też szukałam orzeźwienia w lodówce na półce z moją rabarbarowa lemoniadą. Pozdrawiam. Agnieszka

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)