niedziela, 26 maja 2013

Devil's Food Cake

Przygotowałam na weekend niesamowicie ciemny, intensywnie czekoladowy i bardzo wilgotny tort. Diabelski w nazwie, ale niebiański w smaku - tak cudowny, że można się zapomnieć. Amerykański w stylu.
To jedno z tych ciast, które trzeba koniecznie spróbować przynajmniej raz w życiu :)

Devil's Food Cake


Wielkie nadzieje pokładałam w tym torcie podczas jego przygotowywania, nie zawiodłam się. Pragnęłam żeby był intensywnie czekoladowy, mocno wilgotny, i taki, jakiego dotąd nie jadłam - Devil's Food Cake jest spełnieniem moich oczekiwań i czuję, że często będę do niego wracać. Ma w sobie coś, co lubię... ;)


Devil's Food Cake

Devil's Food Cake

Przygotowanie tego ciasta nie wymaga miksera, można wszystkie składniki doskonale połączyć za pomocą łyżki - to mi się podoba :)

Receptura:
100 g ciemnego kakao (ok 7 łyżek)
100 g cukru ciemnego muscovado
200 ml mocnej kawy rozpuszczalnej zaparzonej

Kakao wymieszaj z cukrem, zalej gorącą kawą i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.

200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli

Suche składniki przesiej do miski.

125 g miękkiego masła niesolonego
125 g brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka w temperaturze pokojowej

Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka i ekstrakt. Teraz możesz wsypać suche składniki i dokładnie wszystko wymieszać. Wlej przestudzona kawę z kakao i cukrem muscovado i wszystko mieszaj do momentu, aż uzyskasz gładkie i jednolite czarne prawie ciasto :)

Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku - temperatura odpowiednia to 180*C / 355*F.
Jeśli podzielisz ciasto na dwie części i użyjesz 2 form o średnicy 20 - 23 cm, to czas pieczenia to  30 minut, natomiast jeżeli całe ciasto wlejesz do 1 tortownicy o podobnej średnicy czas pieczenia to 40 - 45 minut. Decyduje suchy patyczek wbity w ciasto pod koniec pieczenia.

Ganache:
125 g masła niesolonego
100 ml śmietanki słodkiej (może być od 7% - 12% )
300 g dobrej gorzkiej czekolady

Masło rozpuść ze śmietaną. Gorący płyn zdejmij z ognia i wsyp posiekaną czekoladę. Mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Odstaw do wystudzenia i zgęstnienia. Polewa ta nigdy nie tężeje zupełnie, zawsze jest miękka i kremowa, ale w lodówce staje się nieco bardziej gęsta.

Montaż :)
Jeżeli ciasto pieczone było w całości, przekrój je wzdłuż. Pomiędzy dwa placki nałóż część przygotowanego ganache (ok 1/3 masy) i rozsmaruj równomiernie. Resztę polewy wyłóż na wierzch i boki ciasta.
Devil's Food Cake najlepszy jest w dniu przygotowania, ale na drugi dzień też jest jeszcze dobry. 

Miłego podwieczorku :)

Devil's Food Cake

18 komentarzy:

  1. Wygląda zabójczo. W środku wydaje się być mega wilgotny, rozpływający w ustach, aż kipi od czekolady.A na zewnątrz ganache...brak słów. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz absolutną rację :) Ciacho jest bardzo czekoladowe i niezwykle wilgotne - wysoko uplasowało się na mojej liście ulubionych tortów. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wiele o nim słyszałam, ale to Twoje słowa i fotki Twojego autorstwa sprawiły, że na pewno go upiekę. Wygląda diabelsko pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie :) jest wiele wcieleń tego diabełka, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie. Ja podkręciłam nieco smak cukrem muscovado, dużą ilością ciemnego kakao, mocną kawą oraz karmelowym w smaku cukrem brązowym - to nadało mu głębokiego czekoladowego smaku i intensywnego ciemnego wnętrza. Pozdrawiam

      Usuń
  3. to ciasto wygląda nieziemsko, ciągle się na nie gapię :) mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę niesamowite i całkiem proste jak na taki efekt!!!
    Jestem zachwycona.
    A na czym polega różnica (w smaku? konsystencji?) na drugi dzień?
    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest wiele rodzajów ciast i każde ma swoje zalety i wady. Drożdżowe najlepiej smakuje, gdy tylko ostygnie (choć ja zawsze zjadam jeszcze ciepłe), a na następny dzień wyraźnie czuć różnicę; Brownie i Banana Bread najlepsze są następnego dnia po upieczeniu dlatego robię je wieczorem dzień wcześniej, a serniki przez trzy dni są przepyszne. Devil's Food Cake jest tortem, który według mnie najsmaczniejszy jest w dniu przygotowania i również w następnym dniu, ale nie dłużej, ponieważ z każdym kolejnym dniem jest mniej wilgotny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. piekłam kiedyś wg przepisu Nigelli - zachwycające!

    ps cudowny blog z pięknymi zdjęciami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I u Ciebie pięknie i apetycznie. Trzymam kciuki w konkursie na najlepszy blog łódzki :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. po wpadnięciu na ten przepis (choć znałam go już z programu Nigelli), poczułam się zmuszona do wykonania go w najbliższy weekend :D

    OdpowiedzUsuń
  8. właśnie takiej wersji szukałam! widziałam już jakieś wersje z białym kremem itp, ale to nie było to :) Twój Devil jest fe-no-me-nal-ny :)

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)