Brzoskwiniowy placek z mascarpone |
Brzoskwiniowy placek z mascarpone |
Receptura:
3 brzoskwinie świeże lub z puszki
100 g miękkiego masła
100 g cukru
2 jajka
170 g mąki pszennej (1 szklanka)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotuj brzoskwinie - jeśli są z puszki to odsącz, a jeśli świeże, to obierz ze skóry i usuń pestki. Owoce pokrój na półplasterki. Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka. Do utartej masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksuj. Tak przygotowane ciasto wyłóż na formę z papierem do pieczenia - ja użyłam kwadratowej formy o boku 23 cm. Na surowym cieście rozłóż plasterki brzoskwiń.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut. Po tym czasie wylej na wierzch masę serową i dalej zapiekaj.
Temperatura pieczenia to 180*C / 355*F.
300 g serka mascarpone
180 g cukru
4 jajka
150 g śmietany minimum 36%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie podane składniki zmiksuj dokładnie na jednolity krem. Gdy ciasto będzie podpieczone, wyjmij je z piekarnika, wylej masę serową na wierzch i ponownie wstaw do piekarnika na około 40 minut, aż wierz się zrumieni lekko, a patyk wbity do ciasta będzie po wyjęciu suchy. Temperatura pieczenia pozostaje bez zmian.
Udekoruj ciasto płatkami migdałów na 15 minut przed końcem pieczenia.
Udanego podwieczorku :)
Brzoskwiniowy placek z mascarpone |
Smakowita krajanka i świetny klimat na zdjęciach, idealnie do niej pasujący. Z wielką przyjemnością bym sie poczęstowała!
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję - podwieczorek za godzinkę :) Pozdrawiam
UsuńPrzez te migdały na wierzchu aż ślinka cieknie - zdecydowanie dodają uroku! :)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam :) Pozdrawiam
UsuńOmamo a u Ciebie jak zawsze wybornie... Czuję już zapach tych brzoskwiń a te migdały na wierzchu dopełniają uroku. Cudo :)
OdpowiedzUsuńWyprobowalam ten przepis dwa razy i za każdym wyszło niesamowicie :) polecam każdemu!
OdpowiedzUsuń