czwartek, 18 kwietnia 2013

Tagliatelle z kurczakiem i szpinakowym sosem


Tagliatelle z kurczakiem i szpinakowym sosem

Podany przepis zawiera kozie mleko i ser kozi (fromage), ale jeśli nie masz akurat, lub nie lubisz wyrobów z koziego mleka, to możesz zastąpić owczym lub krowim. W poniższej wersji, danie jest wyśmienite, więc zachęcam do korzystania z tych właśnie składników, a przy okazji znacznie zdrowiej :)

Receptura:
250 g makaronu tagliatelle (ja użyłam ze szpinakiem ;)
2 małe filety z kurczaka
1 mały por
2 garście świeżych liści szpinaku (ok 100 - 150 g)
100 - 110 g koziego sera (fromage)
ok  100 ml mleka koziego
4 ząbki czosnku
6 pomidorów suszonych (w oliwie)
sól i świeżo mielony pieprz
natka pietruszki
ok 1 łyżeczka oliwy

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy, co zapobiegnie sklejeniu się makaronu po odcedzeniu. Sposób gotowania makaronu podany jest na opakowaniu i warto przestrzegać czasu gotowania, chyba, że masz swój ulubiony i sprawdzony sposób :) 
Na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy od pomidorów suszonych. Podsmaż na niej pora pokrojonego w pół krążki, 2 garście posiekanego szpinaku, czosnek i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Gdy wszystko się przesmaży dodaj mleko i zagotuj. Na koniec pokrusz kozi ser i mieszaj do momentu aż się rozpuści i zagęści cały sos. Teraz sprawdź, czy nie trzeba doprawić solą lub pieprzem.  
Mięso umyj, przypraw solą i pieprzem i usmaż na odrobinie oliwy, którą możesz wziąć ze słoika od suszonych pomidorów, co zdecydowanie wzbogaci smak kurczaka.
Ugotowany makaron ułóż na podgrzanym talerzu, polej sosem, a na wierzchu rozłóż pokrojoną w plasterki pierś kurczaka. Posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj potrawę tylko na ciepło.

Życzę smacznego :)

Tagliatelle z kurczakiem i szpinakowym sosem

9 komentarzy:

  1. Podobne dania robię co jakiś czas, ku wielkiemu zadowoleniu domowników. To jest pyszna kompozycja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, bardzo udane połączenie smaków :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Smaki bardzo w moim guście :)
    W pierwszej chwili myślałam, że to łosoś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor mięsa zapewne dzięki podsmażeniu w oliwie, w której były suszone pomidory ;) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Talerz z makaronem aż wyskakuje z ekranu:-) prosto na mój stół:-). Pięknie podane i bardzo apetycznie.
    Agnieszko dziękuje za miłe słowa u mnie, mam nadzieję, że i Twoje życie blogowe będzie wypełnione tylko miłymi chwilami. Jestem pewna, że nie raz będzie okazja do wspólnych kontaktów ze sobą:-)
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Thanks for the comment you left on my blog. It's a big compliment for me when coming from someone who cooks so good as you do.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My compliment, it's just a statement of facts :) I wrote about what I saw and what amazed me: recipes and places like Old Bar - I hope that one day I can go there and eat your national food. I send greetings from Polish to Montenegro :)

      Usuń
  5. Pysznie tu u Ciebie !! :)
    Zostaje :)

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)