Magiczne ciasto w wersji podstawowej - Magic Custard Cake - jest pyszne, dlatego nie byłam zaskoczona, kiedy okazało się, że jego czekoladowa wersja jest równie smaczna i równie warstwowa.
Podczas przekształcania przepisu w różne smakowe kombinacje trzeba pamiętać o zachowaniu równowagi proporcji i jeśli dodajesz np. kakao, kawę lub inne suche składniki, to ujmij mąki, a jeśli dodajesz płynne lub tłuste, to zmniejsz ilość mleka lub masła. To tak po krótce z kwestii technicznych, acz niezbędnych, dlatego, że ta receptura powstała właśnie z przekształcenia przepisu podstawowego. Pytaniem zasadniczym dla mnie było: czy dodać do ciasta kakao, czy czekoladę, a może pół na pół? Postawiłam na czekoladę, choć ten pomysł zdecydowanie był bardziej ryzykowny, ponieważ jeśli dodam 1 łyżkę kakao, to ująć muszę 1 łyżkę mąki - proste, czekolada to bardziej skomplikowana sprawa - bowiem, oprócz kakao, zawiera dodatkowo tłuszcz i cukier. Poza tym dodałam również kawę, którą uważam za wspaniałe dopełnienie gorzkiej czekolady w deserach. Ale Ty możesz modyfikować przepis według własnego uznania i dodać na przykład zamiast kawy olejek pomarańczowy lub papryczkę chili. Ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia czasami.
Zapraszam na Magiczne ciasto mocno czekoladowe :) Mnie bardziej smakuje jasna wersja jajeczna, ale es gustibus non est disputandum, więc spróbujcie sami i oceńcie.
Receptura:
Magic Chocolate Custard Cake |
Podczas przekształcania przepisu w różne smakowe kombinacje trzeba pamiętać o zachowaniu równowagi proporcji i jeśli dodajesz np. kakao, kawę lub inne suche składniki, to ujmij mąki, a jeśli dodajesz płynne lub tłuste, to zmniejsz ilość mleka lub masła. To tak po krótce z kwestii technicznych, acz niezbędnych, dlatego, że ta receptura powstała właśnie z przekształcenia przepisu podstawowego. Pytaniem zasadniczym dla mnie było: czy dodać do ciasta kakao, czy czekoladę, a może pół na pół? Postawiłam na czekoladę, choć ten pomysł zdecydowanie był bardziej ryzykowny, ponieważ jeśli dodam 1 łyżkę kakao, to ująć muszę 1 łyżkę mąki - proste, czekolada to bardziej skomplikowana sprawa - bowiem, oprócz kakao, zawiera dodatkowo tłuszcz i cukier. Poza tym dodałam również kawę, którą uważam za wspaniałe dopełnienie gorzkiej czekolady w deserach. Ale Ty możesz modyfikować przepis według własnego uznania i dodać na przykład zamiast kawy olejek pomarańczowy lub papryczkę chili. Ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia czasami.
Magic Chocolate Custard Cake |
Zapraszam na Magiczne ciasto mocno czekoladowe :) Mnie bardziej smakuje jasna wersja jajeczna, ale es gustibus non est disputandum, więc spróbujcie sami i oceńcie.
Receptura:
4 duże jajka, oddzielone
200 g cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ulubionej)
100 g mąki pszennej
500 ml mleka
200 g gorzkiej czekolady (ja dodałam 70%)
40 g masła roztopionego
200 g gorzkiej czekolady (ja dodałam 70%)
40 g masła roztopionego
Żółtka utrzyj z cukrem na jasny i puszysty krem, dodaj kawę i ucieraj jeszcze przez chwilę. Następnie dodaj mąkę - miksuj, masło rozpuszczone z czekoladą - miksuj, później dopiero mleko, które powinno być trochę letnie i ponownie miksuj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na samym końcu dodaj ubite na sztywną pianę białka.
O tym jak ubijać szybko i efektywnie pianę z białek możesz poczytać TUTAJ, przy przepisie podstawowym na magiczne ciasto.
Twoje czekoladowe i płynne ciasto wlej do formy o wymiarach 30 x 30 cm lub dużą tortownicę o średnicy ok 26 cm. Wstaw do gorącego piekarnika 165*C / 330*F na 45 - 60 minut.Tym razem moje ciasto potrzebowało 55 minut.
Miłego popołudnia Tobie życzę i bardzo magicznego podwieczorku :)
Obydwie wersje tego ciasta są szalenie ciekawe i wyglądają smakowicie. Muszę wyprobować i jedną i drugą.
OdpowiedzUsuńNo i teraz jestem w kropce bo nie wiem którą wersję wybrać!
OdpowiedzUsuńktórą doradzasz na pierwszy ogień?..
Oba ciasta warto zrobić :) ja najpierw zrobiłam jasne, ale jeśli bardzo lubisz czekoladę, to warto zacząć od czekoladowego. "Jasne ciasto" smakuje jak budyń śmietankowy, ale wyraźnie też czuć krem jajeczny, jak w ajerkoniaku, natomiast "ciemne ciasto" ma bardzo wyrazisty i głęboki czekoladowy smak. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńo nie kusisz :))) a do teraz nie mogę przestać myśleć o tym jasnym :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAleż tu ładnie u Ciebie...JAkie fajne przepisy i zdjęcia. Wow....
OdpowiedzUsuńMiałam wczoraj zrobić magiczne ciasto bo zachwala je tyle osób. Do białego nie mogę się przekonać. Boję sie że się zawiodę. Ale czekoladowe wygląda fantastycznie!
Pozdrawiam:)
oooooo, prosiłam o czekoladowe i faktycznie jest - dzięki wielkie :* jutro piekę i wcinam.
OdpowiedzUsuńOoooh jakby magii było mało to teraz do warstw jeszcze czekolada doszła, pycha ! :)
OdpowiedzUsuńDługo zbierałam się do zrobienia tego ciasta, ale dziś chęć na czekoladę była silniejsza. Ciasto jest przepyszne!, śmieszna (jeżeli można tak to nazwać) konsystencja przypominała budyń. Jadłam je jeszcze ciepłe i rozpływało się w ustach. Idealne ciasto na deszczowy dzień razem z filiżanką herbaty. Polecam bardzo mocno!
OdpowiedzUsuń