niedziela, 28 kwietnia 2013

Magic Chocolate Custard Cake

Magiczne ciasto w wersji podstawowej - Magic Custard Cake - jest pyszne, dlatego nie byłam  zaskoczona, kiedy okazało się, że jego czekoladowa wersja jest równie smaczna i równie warstwowa.

Magic Chocolate Custard Cake

Podczas przekształcania przepisu w różne smakowe kombinacje trzeba pamiętać o zachowaniu równowagi proporcji i jeśli dodajesz np. kakao, kawę lub inne suche składniki, to ujmij mąki, a jeśli dodajesz płynne lub tłuste, to zmniejsz ilość mleka lub masła. To tak po krótce  z kwestii technicznych, acz niezbędnych, dlatego, że ta receptura powstała właśnie z przekształcenia przepisu podstawowego. Pytaniem zasadniczym dla mnie było: czy dodać do ciasta kakao, czy czekoladę, a może pół na pół? Postawiłam na czekoladę, choć ten pomysł zdecydowanie był bardziej ryzykowny, ponieważ jeśli dodam 1 łyżkę kakao, to ująć muszę 1 łyżkę mąki - proste, czekolada to bardziej skomplikowana sprawa - bowiem, oprócz kakao, zawiera dodatkowo tłuszcz i cukier. Poza tym dodałam również kawę, którą uważam za wspaniałe dopełnienie gorzkiej czekolady w deserach. Ale Ty możesz modyfikować przepis według własnego uznania i dodać na przykład zamiast kawy olejek pomarańczowy lub papryczkę chili. Ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia czasami.

Magic Chocolate Custard Cake

Zapraszam na Magiczne ciasto mocno czekoladowe :) Mnie bardziej smakuje jasna wersja jajeczna, ale es gustibus non est disputandum, więc spróbujcie sami i oceńcie.

Receptura:
4 duże jajka, oddzielone
200 g cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ulubionej)
100 g mąki pszennej
500 ml mleka
200 g gorzkiej czekolady (ja dodałam 70%)
40 g masła roztopionego

Żółtka utrzyj z cukrem na jasny i puszysty krem, dodaj kawę i ucieraj jeszcze przez chwilę. Następnie dodaj mąkę - miksuj, masło rozpuszczone z czekoladą - miksuj, później dopiero mleko, które powinno być trochę letnie i ponownie miksuj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na samym końcu dodaj ubite na sztywną pianę białka. 

O tym jak ubijać szybko i efektywnie pianę z białek możesz poczytać TUTAJ, przy przepisie podstawowym na magiczne ciasto.

Twoje czekoladowe  i płynne ciasto wlej do formy o wymiarach 30 x 30 cm lub dużą tortownicę o średnicy ok 26 cm. Wstaw do gorącego piekarnika 165*C / 330*F  na 45 - 60 minut.Tym razem moje ciasto potrzebowało 55 minut.

Miłego popołudnia Tobie życzę i bardzo magicznego podwieczorku :)

Magic Chocolate Custard Cake

    

8 komentarzy:

  1. Obydwie wersje tego ciasta są szalenie ciekawe i wyglądają smakowicie. Muszę wyprobować i jedną i drugą.

    OdpowiedzUsuń
  2. No i teraz jestem w kropce bo nie wiem którą wersję wybrać!
    którą doradzasz na pierwszy ogień?..

    OdpowiedzUsuń
  3. Oba ciasta warto zrobić :) ja najpierw zrobiłam jasne, ale jeśli bardzo lubisz czekoladę, to warto zacząć od czekoladowego. "Jasne ciasto" smakuje jak budyń śmietankowy, ale wyraźnie też czuć krem jajeczny, jak w ajerkoniaku, natomiast "ciemne ciasto" ma bardzo wyrazisty i głęboki czekoladowy smak. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. o nie kusisz :))) a do teraz nie mogę przestać myśleć o tym jasnym :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ tu ładnie u Ciebie...JAkie fajne przepisy i zdjęcia. Wow....
    Miałam wczoraj zrobić magiczne ciasto bo zachwala je tyle osób. Do białego nie mogę się przekonać. Boję sie że się zawiodę. Ale czekoladowe wygląda fantastycznie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. oooooo, prosiłam o czekoladowe i faktycznie jest - dzięki wielkie :* jutro piekę i wcinam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooooh jakby magii było mało to teraz do warstw jeszcze czekolada doszła, pycha ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Długo zbierałam się do zrobienia tego ciasta, ale dziś chęć na czekoladę była silniejsza. Ciasto jest przepyszne!, śmieszna (jeżeli można tak to nazwać) konsystencja przypominała budyń. Jadłam je jeszcze ciepłe i rozpływało się w ustach. Idealne ciasto na deszczowy dzień razem z filiżanką herbaty. Polecam bardzo mocno!

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)