Ciasteczka Whoopie, zwane również Black Moon, są zawsze ciemne i czekoladowe, ale zdarzają się też piernikowe i dyniowe. W smaku intensywne. Są miękkie w środku i puszyste, więc zjada się je bardzo szybko. Pomiędzy dwoma ciastkami znajduje się najczęściej słodki krem lub lukier. Ja proponuje Wam dzisiaj maślany krem karmelowy. Przepis jest prosty do przygotowania i nie wymaga dużo czasu.
Zapraszam na podwieczorek :)
Czekoladowe "Whoopie pie" z kremem karmelowym |
Receptura na ok 20 sztuk:
2 szklanki mąki
4 łyżeczki ciemnego kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
3/4 szklanki brązowego cukru muscovado
80 g miękkiego niesolonego masła
50 g czekolady mlecznej (posiekana)
W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, sodę, sól i kakao, a w drugiej misce pozostałe składniki. Następnie zmiksuj wszystko razem. Łyżeczką wykładaj na blaszkę, starając się, by powstały w miarę równe kopce.
Piecz w 200*C / 390*F przez 10 - 15 min w zależności od wielkości ciastek :)
Do przełożenia:
100 g masła (może być solone)
100 g cukru pudru
4 łyżki masy kajmakowej (dulce de lache)
3 łyżki kremowego serka śmietankowego - gęstego
Aby zmiksować wszystkie składniki razem na jednolitą masę, musisz zadbać by były one w temperaturze pokojowej. Później wstaw krem na ok 30 minut do lodówki, aby zgęstniał i możesz przekładać ciastka.
Wyszło 20 ciastek, ale to zależy właściwie od tego jakie porcje ciasta będziesz nakładać łyżeczką na blaszkę - Tobie może wyjść kilka sztuk więcej lub mniej.
Jeśli chcesz aby ciastka były idealnie gładkie na powierzchni, to nie dodawaj pokruszonej czekolady, ponieważ powoduje ona pewne zniekształcenia - mnie to nie przeszkadza, a czekolady smak w ciastkach bardzo sobie cenię ;)
Wyszło 20 ciastek, ale to zależy właściwie od tego jakie porcje ciasta będziesz nakładać łyżeczką na blaszkę - Tobie może wyjść kilka sztuk więcej lub mniej.
Jeśli chcesz aby ciastka były idealnie gładkie na powierzchni, to nie dodawaj pokruszonej czekolady, ponieważ powoduje ona pewne zniekształcenia - mnie to nie przeszkadza, a czekolady smak w ciastkach bardzo sobie cenię ;)
Życzę udanego podwieczorku :)
Czekoladowe "Whoopie pie" z kremem karmelowym |
Maślany krem karmelowy....mmmm....:-). Wyobrażam sobie jak wspaniale musi smakować całość!
OdpowiedzUsuńCiacha robią wrażenie:-)nic dziwnego, że tak szybko zniknęły:-)
OdpowiedzUsuńwyglądają rewelacyjnie! zapisuję:)
OdpowiedzUsuńPiekne zdjecia :) Przegladam Twojego bloga i mile lechce moja estetyke :) Ciacha baaardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuń