"Wielkomiejskie życie zamienię... na mały domek z ogródkiem na wsi"
Zapiekanka wiejska |
Choć życie w mieście bywa korzystniejsze i łatwiejsze, patrząc z perspektywy pracy, edukacji, dostępu do dóbr kultury, zasobów bibliotecznych, kin, teatrów, koncertów, muzeów, i wielu innych atrakcji, to bez chwili wahania uciekłabym od tego, zwłaszcza w obliczu zbliżającej się cieplejszej części roku.
Ku pokrzepieniu serca przygotowałam placek wiejski i wszystkich zapraszam. Mięsny i pikantny. Istnieją dwie wersje wręcz bliźniaczo podobne: Cottage Pie (zapiekanka wiejska) i Shepherd"s Pie (zapiekanka pasterska). Drobna różnica polega między innymi w rodzaju użytego mięsa: w tej pierwszej jest to wołowina lub mieszane, a w drugiej czysta jagnięcina. Subtelna różnica. Być może nawet bez znaczenia, niemniej jednak, potrafię to uszanować i docenić.
Cottage pie - kremowa pierzynka z ziemniaków, kryjąca pikantne mięso z warzywami. Pychota i można przygotować wcześniej, a w ostatniej chwili tylko zapiec.
Cottage pie - kremowa pierzynka z ziemniaków, kryjąca pikantne mięso z warzywami. Pychota i można przygotować wcześniej, a w ostatniej chwili tylko zapiec.
Receptura na 4 porcje:
1 kg mielonej wołowiny
2 - 3 łyżki oliwy do smażenia
2 duże cebule drobno posiekane
3 marchewki pokrojone na plasterki lub kostkę
4 ząbki czosnku drobno posiekane
1 szklanka zielonego groszku 9 może być konserwowy)
1 łyżka pomidorowej pasty (koncentrat)
1/2 szklanki bulionu
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki świeżego posiekanego tymianku
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
2 łyżek oliwy + 2 łyżeczki maki pszennej
Ziemniaczany wierzch:
1 kilogram ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę lub tłuczonych
200 ml mleka
30 g masła miękkiego
200 g startego żółtego sera
natka pietruszki do dekoracji i dla zdrowia :)
natka pietruszki do dekoracji i dla zdrowia :)
Na rozgrzanym tłuszczu usmaż mięso do zrumienienia. Dodaj marchewkę, groszek, cebulę, pastę pomidorową, bulion, liść laurowy, czosnek oraz przyprawy i podduś do miękkości, czyli ok 20 - 30 minut. Pod sam koniec duszenia, wrzuć posiekany tymianek. W małej miseczce zrób pastę z 2 łyżek oliwy i 2 łyżeczek mąki. Posłuży do zagęszczenia potrawy, więc dodaj na samym końcu do gotującej masy.
Ziemniaczana "pierzynka" powstanie poprzez dodanie do gorących tłuczonych ziemniaków wszystkich podanych składników i dokładne ich wymieszanie.
Teraz w naczyniu żaroodpornym lub garnku żeliwnym (bez plastykowych elementów), na dnie równomiernie rozłóż mieszankę mięsa i warzyw, a na wierzchu rozsmaruj puree ziemniaczane. Możesz jeszcze ziemniaki posypać startym serem.
Zapiekaj w gorącym piekarniku 220*C / 430*F, aż ziemniaczana skorupka się zrumieni, czyli przez około 15 minut, jeśli planujesz zapiekać jeszcze ciepłe mięso i ziemniaki, i 30 - 45 minut, dla zapiekanek przygotowanych wcześniej i schłodzonych.
Mój mąż jest mistrzem obu panów Pie:-), ale mi bardziej smakuje shepherd's pie przynajmniej w jego wykonaniu. Twoja zapiekanka wygląda perfekcyjnie:-)
OdpowiedzUsuńplanowałam zrobić shepherd's pie, ale nie udało mi się zdobyć jagnięciny, a pół Poznania zeszłam, ech...
UsuńPozdrawiam :)
świetnie wygląda, zrobię sobie jutro taką:)
OdpowiedzUsuńwspaniale - polecam. Daj znać jak smakowała :) Ja doszłam do wniosku, że ta zapiekanka , to fajna sprawa w sytuacji, gdy przed południem ma się trochę czasu, a do domu wraca na sam obiad - wtedy tylko myk do piekarnika i gotowe. Pozdrawiam
Usuńwłaśnie smażę mięso wołowe dodałam cebulkę marchewkę ziemniaki się gotują zobaczymy jak będzie smakowała
OdpowiedzUsuńBędzie pysznie :) Smacznego życzę na obiad i pozdrawiam
UsuńZrobiłam, pyszna!
OdpowiedzUsuńTroszkę pracochłonna, no ale efekt znakomity. Moje zmysły smakowe potwierdziły że to danie opłacało się zrobić na niedzielny obiad, a dodatek passaty Pomidori jest w tym daniu bardzo potrzebny, dodał świeżego, śródziemnomorskiego smaku. Polecam wszystkim łakomczuchom :))
OdpowiedzUsuń