Polskie pankejki... zajadałam się nimi przez całe dzieciństwo. Najczęściej mama robiła w letnie popołudnie. Zjadane w pośpiechu, niemalże w biegu, ostatni w rękę i na podwórko do kolegów. Ech, to były czasy. A racuchy z jabłkami najsmaczniejsze i tylko wystarczy posypać cukrem pudrem. Zapraszam na pulchne, maślane pankejki z jabłkami :)
Racuchy z jabłkami |
4 duże jajka
1/2 l maślanki
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2 duże kwaskowe jabłka
oliwa do smażenia
cukier puder do posypania
Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne. Pokrój w ósemki i później na plasterki. W misce wymieszaj wszystkie składniki, zacznij od płynnych, a następnie dodaj suche. Dokładnie wszystko wymieszaj na gładką masę. Na końcu dodaj jabłka. Usmaż na gorącym tłuszczu. Podawaj gorące posypane cukrem pudrem.
Smacznego :)
Racuchy z jabłkami |
Wspaniałe takie prawdziwe idealne racuchy:-). A zdjęcia wymowne i piękne:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Olimpio i pozdrawiam :)
Usuńbardzo fajny klimat :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńJakie pulchniutkie! <3 Uwielbiam racuszki z jabłkami! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPozdrawiam również - cieszę się, że wpadłaś :)
UsuńZdjęcia jak zawsze- delikatnie pyszne. Tak samo jak racuchy ! Brakuje mi tego smaku, zachęciłaś mnie : )
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję - miło czytać w niedzielny słoneczny poranek. Pozdrawiam, niemalże wiosennie :)
UsuńRacuchy zrobiłam na kefirze, I niestety zostały dosłownie pożarte ostały się ino 4 dla mnie. Doskonały przepis.
OdpowiedzUsuń