Ciastka owsiane mają tak wiele wcieleń, jak szarlotka, czy sernik. Lubię je, choćby z tego tylko względu, że mogę bez końca modyfikować ich smak, i zmieniać, jak zmienia się pora roku lub mój apetyt. Ciastka z dodatkiem masła orzechowego są chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku (jeśli nie przekroczy się czasu i temperatury pieczenia). Mają wyraźny orzechowo - cynamonowy smak. Gorąco polecam.
Owsiane ciastka z masłem orzechowym |
Owsiane ciastka z masłem orzechowym |
Receptura na ok 40 sztuk:
150 g mąki pszennej
100 g płatków owsianych
100 g miękkiego masła
100 g masła orzechowego (crunchy)
2 duże jajka
220 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
100 g posiekanej mlecznej czekolady
100 g posiekanej białej czekolady
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190*C / 375*F.
Płatki owsiane upraż na patelni bez tłuszczu. W misce wymieszaj mąkę, uprażone płatki owsiane, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce (większej) wymieszaj mikserem masło, masło orzechowe, cukier, jajka i waniliowy ekstrakt. Stopniowo dodawaj do masy suche składniki, za każdym razem dokładnie mieszając. Na samym końcu dodaj pokruszoną czekoladę.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj porcje ciasta w odległości ok 2 cm. Wstaw ciastka do gorącego piekarnika na 10 - 12 minut. Po upieczeniu pozostaw ciastka na blaszce, aż trochę przestygną. Dopiero po chwili możesz przełożyć na kratkę, inaczej ryzykujesz, że się pokruszą.
Przyjemnego podwieczorku :)
Zakochałam się w Twoich dzisiejszych fotkach! Idealnie trafiają w moje poczucie estetyki. A na wykozrystanie masła orzechowego do wypieków, od dawna mam ochotę...
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu za miłe słowa. Masło orzechowe, to bardzo ciekawy dodatek, nie tyle podkreśla smak potraw, co całkowicie je dominuje :) Ja lubię.
UsuńNie wiem co piękniejsza ciastka czy zdjęcia:-). Masz wielki talent kulinarny i fotograficzny, gratuluję:-)
OdpowiedzUsuńPrzyjemnie czytać takie komentarze. Dziękuję Olimpio. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPiękne są te ciacha! A ja wszelkie kruche ciasteczka bardzo lubię. A owsiane to moje ulubione. ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że podobają się Tobie. Są świetne i długo utrzymują świeżość, gdy są trzymane w szczelnym pojemniku. Mam nadzieję, że zasmakują :)
UsuńOwsiane, z masłem orzechowym... Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku - ciasteczka idealne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka, uwielbiam podjadać takie przed telewizorem, niestety są uzależniające :)
OdpowiedzUsuńNashelly, Veroniko - dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJejku jak tu jest cudownie poczułam się przez chwilę jak szlachcianka :) Super zdjęcia, super ciasteczek :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
Usuńbardzo smakowite ciasteczka, dziękujemy za zdjęcie!
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Pozdrawiam
UsuńRobiłam je, tylko póki co bez czekolad- PYSZ.NOŚ.CI
OdpowiedzUsuńMiło słyszeć :) Nam też baaardzo smakują. Pozdrawiam
Usuń