poniedziałek, 4 lutego 2013

Tort czekoladowy

Bardzo czekoladowy staroświecki tort - wzorowany na recepturze z babcinych notatek jest niebiański. Gęsty, wilgotny i pełen głębokiego czekoladowego smaku...

Tort czekoladowy

Receptura:
200 g miękkiego masła
200 g cukru
200 g rozpuszczonej czekolady gorzkiej (min 60% kakao)
1/2 szklanki mleka
3 duże jajka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki marmolady (może być również konfitura kwaskowa lub powidła śliwkowe)
150 g mąki pszennej

Dodatkowo: 
300 g konfitury, marmolady lub powideł do przełożenia
200 g gorzkiej czekolady + 200 g śmietany kremówki na polewę

Nastaw piekarnik na 190 *C (375*F).
Masło utrzyj z cukrem. Dodawaj po jednym jajku. Teraz wsyp połowę przesianej mąki i dalej ucieraj. Czekoladę możesz rozpuścić w mleku i ostudzoną, dodawaj po 1 łyżce do ucieranej masy. Wsyp resztę mąki z dodatkiem sody i proszku do pieczenia, a na końcu dodaj konfiturę i ucieraj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Wylej ciasto na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę i 20 minut, aż wbity w ciasto patyczek wyjdzie suchy. Upieczone i ostudzone ciasto przełóż konfiturą i polej czekoladowym ganache. Możesz posypać posiekanymi orzeszkami pistacjowymi, tak jak ja lub udekorować według własnego pomysłu.

Ten tort fantastycznie zakończy niedzielny obiad - gwarantuję :)

Tort czekoladowy

2 komentarze:

  1. Przepiękny tort:-), uwielbiam takie, jak to ujełaś, staroświeckie ciacha:-). Bardzo mi się tu u Ciebie podoba:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło mi Ciebie gościć i cieszę się, że znajdujesz tu coś dla siebie :) Będziesz zawsze mile widziana. Zapraszam i pozdrawiam :)
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)