poniedziałek, 11 lutego 2013

Czekoladowe ciasteczka


Czekoladowe ciasteczka

Receptura na 30 sztuk:
1 szklanka mąki pszennej
50 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 2 łyżkach mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g schłodzonego masła
1 szklanka cukru brązowego
1 duże jajko

Dodatkowo na polewę:
50 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 5 łyżek mleka
50 g białej czekolady rozpuszczonej w 5 łyżek mleka

Z podanych składników wyrabiaj kruche ciasto o gładkiej i zwartej konsystencji. Uformuj kulę i owiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 15 - 30 minut.
Nastaw temperaturę w piekarniku na 180*C (355*F).
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm i wykrawaj foremką serduszka. Wycięte ciasteczka wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez 10 - 15 minut.
Upieczone i wystudzone ciastka dekoruj fantazyjnie polewą wedłóg własnego upodobania. 
Smacznego :)

Czekoladowe ciasteczka


7 komentarzy:

  1. Rozszalałaś się dzisiaj!:-) Ciasteczka za ciasteczkami... Nie masz litości! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poszło za jednym bałaganem, ale schowane do jutrzejszej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zarówno te jak i poprzednie pycha. Mam słabość do ciasteczek, długo to u nas w puszce nie poleżą:)

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)