piątek, 1 lutego 2013

Białe trufle

   ... czyli o tym, jak uczcić początek weekendu :)

Białe trufle

Receptura:
200 g masła
400 g mleka w proszku
1/2 szklanki kremowego likieru kawowego (przepis tutaj) lub wody - opcjonalnie
1/2 szklanki cukru (jeśli dodasz likier ) - lub 1szklanka cukru jeśli dodasz wodę

Dodatkowo:
cukier puder
pistacje posiekane

Masło rozpuść i wystudź, aby było letnie. Dodaj kawowy likier kremowy i cukier - dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj mleko w proszku i energicznie mieszając połącz wszystkie składniki na jednolitą masę. Wstaw do lodówki, żeby masa stężała.
Po około 1/2 godziny masa gotowa jest do formowania. Ukształtuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w cukrze pudrze lub posiekanych orzechach pistacjowych. Mnie osobiście najbardziej smakują te z pistacjami, ponieważ orzeszki są lekko słone, co świetnie współgra z lekko kawową słodkością  :)

Białe trufle

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)