wtorek, 25 grudnia 2012

Tort migdałowy

Jak wiadomo deser stanowi zwieńczenie pysznego posiłku, nie musi być zatem odżywczy, ale na pewno powinien sprawiać przyjemność i pięknie wyglądać. Tort migdałowy zachwyca... Jest wspaniałym zakończeniem wyjątkowego dnia.

Tort Migdałowy

Receptura:

Ciasto migdałowe:
100 g masła (ok 3,5 oz)
150 g cukru (ok 5 oz)
1 łyzeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
3 duże jajka
150 g mąki (ok 5 oz)
100 g mielonych migdałów (ok 3,5 oz)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 - 4 łyżki letniego mleka (ilość zależy od wielkości jajek)
możesz dodać kilka kropel migdałowego aromatu

Przełożenie:
150 g konfitury z owoców leśnych (5 oz)
750 ml śmietany kremówki 36 % (26 oz)
6 łyżeczek cukru pudru
opcjonalnie -  zagęstnik do śmietany

tabliczka białej czekolady do dekoracji lub płatki migdałów - według uznania :)

Ciasto:
Utrzyj masło z cukrem, stopniowo dodawaj wszystkie pozostałe składniki, np. 1 jajko, 3 łyżki mąki i gdy dokładnie utrzesz, to powtórz tak samo, aż do wykorzystania wszystkich składników.
Wstaw ciasto w tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, na 35 - 45 minut do nagrzanego piekarnika 185*C (365*F).

Przełożenie: 
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i jeśli chcesz, to dodaj zagęstnik do śmietany, na przykład wtedy, gdy jest dość ciepło, a tort nie będzie zjedzony od razu.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrój na dwie lub trzy równe części. Spód posmaruj konfiturą z owoców leśnych. Na konfiturę wyłóż kilka łyżek ubitej śmietany i przykryj drugą częścią ciasta. Jeśli masz trzy krążki, to powtórz czynność raz jeszcze. Pozostałą śmietaną pokryj brzegi i wierzch tortu. Udekoruj według własnej fantazji białą czekoladą lub płatkami migdałów.

Tort Migdałowy

6 komentarzy:

  1. Fantastyczny tort, uwielbiam migdały.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem upieczenia tortu/ciasta migdałowego. :) Czas najwyższy wziąć się chyba do roboty. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto jest wilgotne?
    Można je czymś nasączyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem ciasto nie wymaga "nawilżenia". Nie jest to ciasto biszkoptowe, które lubi się przesuszyć w piekarniku, tylko ucierane, więc wilgotniejsze - oczywiście jest to kwestia gustu, zdecydujesz jak wyjmiesz z piekarnika :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Witam :)
    Ganache z białej czekolady ubite na krem nadaje się do obłożenia tortu i wykonania dekoracji?
    Czy może za słodkie będzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ganache, to połączenie rozpuszczonej czekolady ze śmietaną, jak więc sądzę aby nieco nadać tego typu polewie objętości i puszystości, wymieszasz ganache z serkiem lub bitą śmietaną? Jeśli tak właśnie planujesz zrobić, to myślę, że nie będzie zbyt słodkie, nie dodawałabym już jednak dekoracji typu wiórki z białej czekolady :)
      Jeśli planujesz ubić mikserem samo ganache, by zyskało na objętości, to proponuje w następujących proporcjach: na każde 120 ml śmietany kremówki - 50g białej czekolady dobrej jakości :) Też powinno być pysznie :) Pozdrawiam

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)