Nic tak nie
poprawia nastroju w szary i zimny dzień jak kawałek (lub dwa) pysznego
czekoladowego ciasta. Jeśli dodatkowo nie wymaga zbyt wiele pracy, nie trzeba
go piec, to już dla mnie wystarczająca zachęta żeby je przygotować. Wiem z
doświadczenia, że znika w mgnieniu oka, bo nigdy jeszcze nikt nie poprzestał na
jednym kawałku ;) Często więc gości w moim domu.
Ciasto
czekoladowe wspaniale dopełnia masa serowa z waniliowym akcentem, a wszystko wręcz
rozpływa się w ustach. Raz spróbujesz i zawsze już będziesz wracać do tego
przepisu, ponieważ prostota jego wykonania w połączeniu z niesamowitym smakiem
i gęstą kremową konsystencją jest idealnym połączeniem, gdy masz niewiele
czasu, nie masz ochoty piec, a masz apetyt na coś pysznego do kawy. To
niezawodny sposób na udany dekadencki weekend.
Czekoladowa rolada z kremem waniliowym |
Receptura:
Ciasto
czekoladowe:
250 g
biszkoptów (9 oz)
5 łyżek
miękkiego masła
1 łyżka cukru
pudru
2 łyżki
kakao
1 jajko
3 łyżki mleka
Masa serowa:
1 szklanka
śmietankowego kremowego serka (ok 250 g/ 9 oz)
2 łyżki
miękkiego masła niesolonego
2 łyżki cukru
pudru
2 żółtka
1 - 2 łyżeczki
żelatyny ( 1 - 2 listki)
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
Czekoladowe
ganache:
100 g czekolady
mlecznej lub gorzkiej
100 ml
śmietanki kremówki
Przygotowanie
ciasta:
Biszkopty zetrzyj
na tarce o małych oczkach lub pokrusz na "piasek". Wymieszaj okruchy
z cukrem, kakao, jajkiem, masłem i mlekiem. Wstaw ciasto do lodówki na czas
przygotowywania kremu.
Krem:
Masło i żółtka
utrzyj z cukrem. Dodaj ser i ekstrakt waniliowy dalej ucierając. Ser powinien
być gęsty i dość zwarty, inaczej rolada podczas zwijania zwyczajnie będzie się
"rozjeżdżać". Żelatynę rozpuść zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Dodaj płyn do masy serowej i dokładnie, i energicznie połącz ze sobą.
Wyjmij ciasto z
lodówki, rozwałkuj na prostokąt o grubości ok 1 centymetra pomiędzy dwoma
kawałkami pergaminu. Zdejmij jeden pergamin. Rozsmaruj teraz równomiernie na
cieście masę serową i zwiń w rulon.
Ganache:
Czekoladę
rozkrusz na małe kawałki i włóż do żaroodpornej miski. Śmietankę zagotuj i
natychmiast zdejmij z ognia. Zalej gorącą śmietaną kawałki czekolady. Odczekaj
chwilę aż czekolada zacznie się topić i zamieszaj, aby uzyskać kremową,
aksamitną i błyszczącą polewę. Polej czekoladą roladę.
Choć dopiero tu dotarłam do tego posta, to muszę się wypowiedzieć.
OdpowiedzUsuńJestem absolutną fanką Twoich wypieków, nawet tych bez pieczenia;)
Bardzo się cieszę i zapraszam do korzystania z przepisów - zawsze miło mi będzie Cibie gościć :)
UsuńUżywasz kremowego twarożku typu philadelphia czy raczej serka homogenizowanego albo zmielonego twarogu?
OdpowiedzUsuńRaczej kremowego serka (Delfiko, Mascarpone, Philadelphia). Mój ulubiony to Delfiko :) Pozdrawiam
Usuń