środa, 7 listopada 2012

Spaghetti z pomidorowym sosem

Miłośnicy makaronów z pewnością docenią smak tej potrawy. Danie dobre zarówno w ciepłe jak i chłodne dni. Smak sosu pomidorowego z mięsem doskonale wzbogaci podsmażony bekon.

Spaghetti z pomidorowym  sosem

Składniki:
1 op makaronu spaghetti
500 g mięsa mielonego (wołowego)
150 g bekonu
ok 2 - 3 łyżki oliwy
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki tymianku i bazylii
1 puszka pomidorów bez skóry
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/4 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
trochę startego żółtego sera (taki jak lubisz)

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy. Odcedź.
Przygotowanie sosu rozpocznij od podsmażenia bekonu z pokrojoną w kostkę cebulą. Wyjmij bekon po usmażeniu i na ten sam gorący tłuszcz wrzuć mięso rozdrobnione. Usmaż aż się lekko zrumieni, dodaj posiekany drobno czosnek, przyprawy, pomidory, koncentrat pomidorowy i cukier. Duś pod przykryciem ok 20 min. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. Dopraw solą i pieprzem i dodaj bekon z cebulą.

Bon appetit!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)