wtorek, 23 października 2012

Rustykalna szarlotka

Rustykalnie, rzec by można minimalnie. Słowo rustykalny pochodzi od 'rusticus'  czyli wiejski, chłopski, prosty. Ta szarlotka taka właśnie jest - nieskomplikowana, z niewielka ilością składników, a zapach jaki roztacza podczas pieczenia jest wprost niewiarygodny. Wartość odżywcza bombowa: jabłka, mąka grubo mielona z minerałami i błonnikiem, no i cynamon.

Rustykalna szarlotka

Receptura:
1szklanka mąki pszennej (150g)
1/4 szklanka mąki razowej (35g)
2 łyżki cukru pudru
125 g zimnego masła posiekanego
1 żółtko

Z powyższych składników przygotuj kruche ciasto rozcierając masło z cukrem i mąką, a później zagniatając z żółtkiem do uzyskania gładkiej masy. Rozwałkuj ciasto na okrągły placek i wyłóż do żaroodpornej formy wywijając brzegi na zewnątrz. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki.

2 - 3 kwaskowe jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
1 - 2 łyżeczki cukru (zależnie od kwaskowatości jabłek)

Jabłka obierz i pokrój w paski lub kostkę. Wymieszaj następnie z cukrem i cynamonem. Wyłóż na przygotowane ciasto, którego brzegi zawiń do środka przykrywając jabłka.Wstaw szarlotkę do nagrzanego piekarnika 200*C (390*F) na ok 45 min. Placek możesz jeść na ciepło z lodami śmietankowymi, na zimno z bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem według uznania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)