wtorek, 27 listopada 2012

Muffiny czekoladowe "Choinki"


Marzą mi się białe święta... a tymczasem, czując radosne podekscytowanie zbliżającym się Bożym Narodzeniem, zastanawiam się, czym tym razem zaskoczę domowników i gości. Każdego roku przygotowuję (obok tradycyjnych potraw) jakąś nową, która stanowi "niespodziankę" ku uciesze dzieci i dorosłych.

Muffiny czekoladowe "Choinki"

Receptura:

Ciasto czekoladowe:      12 muffinek
80 - 90 g gorzkiej czekolady (3 oz)
1 szklanka cukru pudru
115 g masła (4 oz unsalted)
2 jajka
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie cukier waniliowy)
12 kostek białej czekolady 

Masa:
1/2 kg kremowego śmietankowego sera twarogowego
100 g masła miękkiego
4 - 5 łyżek cukru pudru
zielony barwnik spożywczy

Przygotowanie ciasta. 
Nagrzej piekarnik do 190*C (375*F).
Masło, cukier i czekoladę rozpuść na małym ogniu. Odstaw do wystudzenia. Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą. Do ostudzonej masy czekoladowej dodaj mleko, jajka i ekstrakt - dokładnie wymieszaj. Teraz wsyp suche składniki i wszystko połącz mieszając do uzyskania gładkiej masy. Postaraj się to zrobić w krótkim czasie zanim soda i proszek zaczną "pracować" - wówczas muffinki będą ładnie wyrośnięte i chrupiące z wierzchu. Przełóż ciasto do 12 foremek. Do każdej foremki z ciastem wciśnij po kawałku czekolady - taka niespodzianka. Po upieczeniu zda się, że to odrobina karmelu w środku czekoladowego ciastka. Teraz wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Przygotowanie kremu.
Masło utrzyj z cukrem na gładką masę, dodaj ser i barwnik i dokładnie zmiksuj aby nie było grudek, a kolor był jednolity. Gdy muffinki wystygną możesz zacząć dekorować. Najpierw odrobinę masy połóż na sam środek babeczki (ok 1/2 łyżeczki) i lekko rozsmaruj, aby choinka miała lepszą "przyczepność". Resztę masy przełóż do szprycki z końcówką w gwiazdkę. Wyciskaj masę promieniście zaczynając od środka w kierunku brzegu. Gdy skończysz jeden poziom, to każdy kolejny powinien zawierć mniej ramion i krótsze. Na samej górze zrób małą rozetkę. Udekoruj według własnego upodobania. W tym przepisie zostały użyte cukrowe białe gwiazdki na czubek choinki oraz cukrowe kolorowe konfetti.

Muffiny czekoladowe "Choinki"


1 komentarz:

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)