środa, 21 listopada 2012

Kawowy likier kremowy

Intensywny smak i zapach świeżo mielonej kawy? Aksamitny i delikatny krem? A może ta odrobina prądu zawarta w alkoholu? Trudno byłoby dokonać wyboru. Kawowy likier kremowy jest dla wszystkich, którzy szukają niepowtarzalnego napitku podczas wieczornych spotkań z przyjaciółmi, niebanalnego dodatku do lodów i ciast oraz ciekawego pomysłu na upominek dla kogoś wyjątkowego.

Kawowy likier kremowy

Receptura:
1 puszka niesłodzonego skondensowanego mleka (410 g/ 14 oz)
1 szklanka cukru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (nie zaparzonej)
150 ml spirytusu (można mniej)

Pierwsze trzy składniki: mleko, cukier i kawę zagotuj i od razu po doprowadzeniu do wrzenia zdejmij z ognia. Odstaw do wystudzenia w niemetalowym naczyniu - raz po raz warto przemieszać. Gdy płyn będzie letni możesz dodać alkohol i dobrze wszystko wymieszać. Teraz wystarczy przelać do butelki i szczelnie zamknąć. Można dodawać do tak wielu rzeczy, że nie sposób wszystkie wyliczyć...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)