czwartek, 8 listopada 2012

Czekoladowe kule

Jesień ma smak czekolady...

Czekoladowe kule

Receptura:
100 g masła
3/4 szklanki cukru
5 łyżek kakao ciemnego
1/2 szklanki śmietanki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 op mleka w proszku (400 g)
szczypta soli

Masło, cukier, kakao, śmietankę i sól rozpuść na małym ogniu - pamiętaj żeby rozetrzeć dobrze wszystkie grudki. Po zdjęciu z ognia dodaj mleko w proszku i energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji. Przelej czekoladę do miseczki i poczekaj aż ostygnie. Po wystudzeniu formuj czekoladowe kulki wielkości orzecha włoskiego. Możesz je obtoczyć w kakao, wiórkach czekoladowych, wiórkach kokosowych lub cukrze pudrze o ile cała czekolada nie zniknie prosto z miseczki zanim dobrze ostygnie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)