niedziela, 25 listopada 2012

Caponata



Dogania mnie wspomnienie lata - włoska Caponata. Poprzestać na jednej porcji...  nie lada wyzwanie.

Caponata

Receptura:
1 średni bakłażan
1 duża cebula
seler naciowy
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skóry
1 mały słoiczek kaparów
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżka cukru
sól i pieprz do smaku
oliwa do podsmażenia
1 kabanos
po 1 łyżce kwaśnej śmietany na porcję (opcjonalnie jogurt naturalny)

Bakłażan umyj i pokrój w dużą kostkę (można obrać go ze skóry, ale to nie jest konieczne). Podsmaż na oliwie z solą i pieprzem. Osobno usmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj do niej pokrojony seler naciowy, pokrojony czosnek, pokrojonego kabanosa, pomidory z puszki razem z zalewą, cukier i suszoną paprykę. Kapary odcedź z zalewy i dodaj do pomidorowego kociołka. Na sam koniec włóż usmażone kostki bakłażana. Wszystko krótko podduś, żeby smaki się "przegryzły".
Caponatę możesz przechowywać w lodówce przez tydzień  :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)