piątek, 23 listopada 2012

Banoffee pie

Czekoladowo, karmelowo i bananowo mi tak.  Lubię jesień i lubię gdy ma smak czekolady...Podwójnie czekoladowe ciasto Banoffee, to właśnie to, co dzisiaj mnie uwiodło.

Banoffee pie

Receptura
200 g herbatników Degistive pokruszonych
100 g masła (3 - 4 oz)
100 g gorzkiej czekolady (3 -4 oz)
3 łyżki Nutelli

3 duże banany pokrojone w krążki
1 puszka masy kajmakowej ( ok 14 oz Dulce de leche)

250 ml śmietany kremówki 36% ( 9 oz)
250 g serka kremowego ( 9 oz)
5 łyżek cukru pudru

1 tabliczka mlecznej czekolady ( 3 oz) starta na wiórki

Rozpuść czekoladę gorzką z masłem na małym ogniu. Wylej czekoladę na pokruszone herbatniki, dodaj Nutellę i dokładnie wymieszaj. Wyłóż okruchami czekoladowymi dno formy 20x20 (ok) lub tortownicę o podobnym wymiarze. Wstaw ciasto do lodówki. Krem karmelowy powinien być gęsty ale lekko płynny - jeżeli nie jest, to podgrzej go do momentu, aż uzyskasz półpłynną konsystencję. Wylej karmel na ciasto. Na tym połóż plasterki bananów ściśle jeden obok drugiego.
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Gdy już będzie gęsta i puszysta dodaj ser i dokładnie połącz składniki. Wyłóż masę serowo-śmietankową na banany. Na wierzch ciasta zetrzyj mleczną czekoladę i wstaw ciasto do lodówki na parę godzin - wszystko powinno się "przegryźć" po ok 12 godz., ale mnie jeszcze nie zdarzyło się aż tak długo czekać :) 

Banoffee pie

16 komentarzy:

  1. te wiórki na górze wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że podoba Wam się moja wersja tego popularnego ciasta. Z serca zachęcam do wypróbowania :)Pozdrawiam COOLinarną strefę, Annę i banoffee

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy wiesz, że choć robię masę słodkości, to banofee dotąd jeszcze nigdy? W Twoim wykonaniu prezentuje się cudnie. Wodzisz na pokuszenie...:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu polecam to ciacho - kiedyś musi być ten pierwszy raz :) Pozdrawiam.
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  5. witam,nie bardzo wiem o jakie ciasteczka chodzi i gdzie je dostać i jaki serek kupić(może konkretnie),dziękuję,Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) Jeśli masz wyszukiwarkę np. google lub inną wpisz "Degistive ciastka" i z pewnością ukarze się żądana fraza, będziesz mogła dokładnie przyjrzeć się opakowaniu, by bez problemu znaleźć na sklepowej półce. Ciastka są dostępne od wielkich marketów po małe sklepiki. Możesz użyć też tej samej ilości zwykłych herbatników. Ser natomiast jest zwykły, śmietankowy, jak do sernika - użyj swojego ulubionego mielonego serka i powinno wyjść smacznie :) Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to służę odpowiedzią. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Pyszne- też robię ale troszkę na mój sposób:) owsiany spód, własny karmel i też jest bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. aaa te wióry? Grube w jaki sposób?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już spisałam składniki, jutro zakupy i w piątek zabieram się za robienie tych pyszności:) Super są Twoje przepisy, będę częściej zaglądać bo sporo się można od Ciebie nauczyć:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajne jest to ciacho i zdecydowanie jedno z moich ulubionych :) Dziękuję za miłe słowa - nawet jeśli trochę na wyrost ;) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. czy można użyć mascarpone zamiast serka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście (mascarpone, to też kremowy serek, tylko nie z mleka lecz ze śmietanki) - każdy kremowy serek, czyli mielony, będzie dobry pod warunkiem, że nie ma zbyt luźnej konsystencji :)
      Pozdrawiam

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)