poniedziałek, 22 października 2012

Francuskie mini szarlotki

Można je opisać w trzech słowach: szybkie, łatwe i niedrogie, ale nie to jest istotne, najważniejsze jest bowiem to, że są smaczne i doskonale wpisują się w jesienny długi wieczór spędzony z rodziną, przyjaciółmi lub sam na sam z dobrą książką i cappuccino.

Francuskie mini szarlotki

Produkty na ok 12 sztuk:
1 porcja gotowego ciasta francuskiego
1 duże kwaśne jabłko (np. reneta szara)
1/4 szklanki cukru (można dodać cukru brązowego)
szczypta cynamonu (według własnego upodobania)
1 jajko roztrzepane do posmarowania brzegów i wierzchu ciastek
cukier puder do oprószenia

Rozwiń ciasto na stolnicy (jeśli jest grube, to rozwałkuj na dość cienką warstwę - i tak sporo urośnie). Wytnij krążki szklanką i pamiętaj, że na 1 ciastko składają się 2 krążki tej samej wielkości. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z cukrem i cynamonem. Na połowę przygotowanych krążków ciasta nałóż porcję jabłek.

Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem, żeby dobrze się zlepiły. Na pozostałych krążkach zrób nieduże nacięcia. Nałóż nacięte krążki na te z jabłkiem i dociśnij dobrze brzegi. Możesz docisnąć je widelcem. Po wierzchu również posmaruj roztrzepanym jajkiem, dzięki temu pięknie się zrumienią.
Teraz wstaw do nagrzanego do min. 200*C piekarnika i piecz przez ok 25 minut. Smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)