czwartek, 1 października 2015

Jabłkowo - orzechowe ciasto

Przepiękną mamy jesień w tym roku w Poznaniu. Chociaż noce już zimne, ale dni, które nadal są pełne słońca i kolorów nasyconych złotem, rdzą i ciemną brunatną zielenią, nastrajają radośnie. Nabrałam apetytu na ciasto z jabłkami. Właściwie już od dwóch tygodni jabłka pojawiają się w różnych recepturach w mojej kuchni znacznie częściej niż dotychczas. Twarde, soczyste i kwaskowe, słodkie i kruche, czerwone, zielonkawe, żółtawo - brunatne. Wszystkie piękne, wszystkie pyszne. Picasso miał swój okres błękitny i różowy, a u mnie nastał właśnie jesienny. Dzisiaj jabłka w odsłonie z orzechami włoskimi.

To wspaniałe i aromatyczne ciasto pięknie prezentuje się na jesiennym stole, ale idealnie też wpisuje się w zimowe podwieczorki oraz bożonarodzeniowy jadłospis. Cudowne karmelizowane jabłka z dodatkiem orzechów włoskich na pysznym, wilgotnym i delikatnie cynamonowym cieście, którego podstawę stanowią starte renety szare i posiekane orzechy. Uwielbiam ciasta z jabłkami i cynamonem i myślę, że nie ma bardziej udanego jesiennego dodatku do jabłek niż cynamon właśnie, ale z powodzeniem możesz dodać imbir, gałkę muszkatołową, goździki lub wanilię, albo też aromatyczną mieszankę kilku z nich. Taki torcik zachowuje świeżość dłużej niż inne, ze względu na swoją wilgotność, którą zawdzięcza jabłkom startym na dużych oczkach tarki.

Jabłkowo - orzechowe ciasto
Jabłkowo - orzechowe ciasto

Najpierw warto przygotować karmelizowane jabłka z orzechami, które stanowią wierzch tego placka, ale podczas pieczenia znajdują się na dnie formy, ponieważ sekret tego wypieku tkwi w triku ciasta odwracanego.
Pamiętaj też, że do ciast zawsze lepiej wybierać jabłka twarde i kwaskowe. U mnie Reneta Szara.

Receptura:
okrągła forma o średnicy 17 - 19 cm

KARMELIZOWANE JABŁKA:
2 średnie jabłka obrane i pokrojone w kostkę
3/4 szkl. orzechów włoskich lekko posiekanych
łyżka masła
1/2 szkl. brązowego cukru (jasny i suchy)
szczypta cynamonu
sok z 1/2 cytryny

Do rozpuszczonego masła wsyp cukier i cynamon. Zamieszaj, a następnie wyłóż jabłka i podgrzewaj aż jabłka będą oblepione złocistym karmelem. Dodaj orzechy i sok z cytryny. Wszystko wymieszaj. Odstaw do wystudzenia, a następnie przełóż na dno foremki do pieczenia wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej masłem.
Pora przygotować ciasto.

CIASTO:
2 średnie jabłka obrane i starte na dużych oczkach tarki
3/4 szkl. orzechów włoskich posiekanych niezbyt dokładnie
100 g masła rozpuszczonego
2 jajka
1/2 szkl. brązowego jasnego cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. mąki pszennej

Starte jabłka wymieszaj z orzechami, cukrem i masłem. Zazwyczaj dodaje się sok z cytryny lub limonki aby jabłka nie ciemniały, ale nie jest to konieczne tym razem, ponieważ  dodajemy cynamon i orzechy, i ciasto powinno być nieco ciemniejsze. Następnie dodajemy resztę składników pamiętając, że na samym końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wystarczy wymieszać dużą łyżką. Teraz przełóż do foremki wprost na skarmelizowane wcześniej jabłka. Wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 35 - 45 minut (decyduje test "suchego patyczka").

Upieczone i przestudzone ciasto przekładamy na talerz odwracając spodem do góry. Przybieramy według uznania orzechami, suszonymi jabłkami, listkami mięty. Na bardziej elegancki podwieczorek możemy serwować z odrobiną ubitej śmietany.

Miłego dnia :)

Jabłkowo - orzechowe ciasto

8 komentarzy:

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)