Uwielbiam wszystkie owoce jagodowe, ale czarne kuleczki jagód leśnych należą do moich ulubionych. Nierozerwalnie wiążą się z nimi piękne wspomnienia z dzieciństwa - wyprawy z dziadkami do lasu podczas ciepłych letnich wakacyjnych dni i całe popołudnia spędzane na zbieraniu jagód głównie, ale nie tylko. W małym żółtym wiaderku często lądowały również rozgrzane słońcem maliny i poziomki. Jedząc soczyste owoce obserwowałam spacerujące po mchu granatowe lśniące leśne żuki, czasem udało się przyłapać traszkę wygrzewającą się na kamieniu lub zaskrońca umykającego w paprocie.
Dzisiaj z jagód polecam wspaniały sezonowy deser - sernik z bitą śmietaną i warstwą owoców na wierzchu. Dodatkowo można wzmocnić jagodowy smak i polać całość sosem z jagód, cukru pudru i odrobiny wody.
Dzisiaj z jagód polecam wspaniały sezonowy deser - sernik z bitą śmietaną i warstwą owoców na wierzchu. Dodatkowo można wzmocnić jagodowy smak i polać całość sosem z jagód, cukru pudru i odrobiny wody.
Jagodowy sernik |
Jagodowy sernik |
Receptura:
okrągła forma do tortów o średnicy 20 cm
CIASTO
200 g biszkopcików
115 g masła
Biszkopciki zetrzyj na tarce lub w blenderze na "piasek". Dodaj roztopione i wystudzone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Powstałymi okruchami wyłóż boki i dno tortownicy mocno przygniatając ciasto do ścianek formy. Następnie wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowo - jagodowej.
MASA SEROWO - JAGODOWA
500 g mascarpone
200 ml słodzonego mleka skondensowanego
300 ml śmietany kremówki (ubita z 3 łyżeczkami cukru pudru)
sok z 1 dużej cytryny
2 łyżki żelatyny w proszku
250 g jagód leśnych + około 1 szklanka owoców do przybrania
Mascarpone, sok z cytryny i mleko skondensowane wymieszaj dokładnie. Dodaj połowę ubitej kremówki i delikatnie wszystko połącz. 250 g jagód zmiksuj za pomocą blendera (możesz dodać 1 - 2 łyżeczki cukru pudru). Jagodowy sos dodaj do masy serowej i mieszaj aż się składniki połączą dając piękny fioletowy kolor. Na samym końcu wlej żelatynę (rozpuszczoną w 1/3 szklanki gorącej wody). Zmiksuj całość. Gotową masę wylej na schłodzone ciasto, wyrównaj brzegi i ponownie całość wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Gdy całość stężeje, to kolej na rozsmarowanie na wierzchu reszty bitej śmietany i udekorowaniu pozostałymi jagodami, plus kilka listków mięty opcjonalnie. Smak zdecydowanie wzmocni jagodowy sos, chociaż nie jest on konieczny.
JAGODOWY SOS
1/2 szklanki jagód
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 - 3 łyżki przegotowanej wody
Miłego podwieczorku :)
Jagodowy sernik |
W ślinie można się utopić! Dawno nie widziałam tak cudownego sernika na zimno ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Piekny kolor :)
OdpowiedzUsuńNoo to się nazywa prawdziwy sernik! Wysoki, z ciastem na boku i porządny kawałek. Piękny jest i te fioletowe kropeczki w środku, urocze:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Ja też zdecydowanie uwielbiam to, co jagodowe...<3
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagody w ciasta. Ponadto nie ma pieca to najlepszy wybór! Piękne zdjęcia! Pzdr
OdpowiedzUsuńAleż on fantastycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDużo bym za kawałek takiego serniczka oddała :)
Fantastycznie wygląda! Uwielbiam jagody :)
OdpowiedzUsuń