Dzisiaj coś pysznego dla miłośników truskawek. Ciasto jest niezwykle efektowne i smaczne. Nie wyobrażam sobie lata bez tego deseru wypełnionego po brzegi owocami - delikatna skorupa z kruchego ciasta skrywająca niesamowicie soczyste nadzienie ze świeżych truskawek, które z łyżką bitej śmietany, sosu waniliowego lub lodów jest absolutnie fantastyczne.
Uwielbiam wszelkie ciasta typu "pie" i jestem ich wielką fanką. Zachwycają mnie swoją prostotą, rustykalną formą i jednocześnie bogatym wnętrzem ;) Ich zaletą jest to, że maksymalnie wypełnione są farszem, a dzięki temu intensywne w smaku. Polecam gorąco.
Uwielbiam wszelkie ciasta typu "pie" i jestem ich wielką fanką. Zachwycają mnie swoją prostotą, rustykalną formą i jednocześnie bogatym wnętrzem ;) Ich zaletą jest to, że maksymalnie wypełnione są farszem, a dzięki temu intensywne w smaku. Polecam gorąco.
Truskawkowy "pie" |
Truskawkowy "pie" |
Receptura:
8 porcji
CIASTO
370 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
1 łyżeczka soli
1 rozmącone jajko
ok 1/2 szklanki zimnej wody
plus 1 małe rozmącone jajko do glazurowania
Mąkę z masłem posiekaj, a gdy powstaną grudki dodaj resztę składników. Zagnieć szybko zwarte ciasto, uformuj kulę i zawiń w folię spożywczą, a następnie wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części: 3/4 na spód i boki, a 1/4 na wierzch.Większą porcję rozwałkuj cienko na około pół cm - tak, by pokryła spód i brzeg formy o średnicy 23 - 25 cm. Wyłóż do środka nadzienie truskawkowe i przytnij ciasto równo. Następnie mniejszą porcję ciasta rozwałkuj na okrąg o wielkości trochę większej niż średnica formy. Wytnij paski i ułóż z nich kratkę na wierzchu.
NADZIENIE
1 kg świeżych truskawek (oczyszczone i pokrojone na ćwiartki)
3/4 szklanki brązowego cukru pudru
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki wody
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce i nadzienie gotowe.
Ja zawsze rezygnuję z dodania ekstraktu waniliowego, jeśli do deseru używam cukru aromatyzowanego wanilią. Żeby zrobić taki domowy cukier waniliowy umieszczam w słoju z cukrem pudrem laski wanilii i szczelnie zamykam. Natomiast ekstrakt dodaj w przypadku zastosowania zwykłego cukru.
Posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut.Temperatura pieczenia to 220*C / 425*F.
Przyjemnego podwieczorku :)
Truskawkowy "pie" |
musi być fantastyczny :) ja również uwielbiam tego typu ciasta- zawsze wychodzą ... i każdemu dobrze wchodzą :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) świetny przepis na sezon świeżych truskawek, chyba spróbuję dzisiaj swoich sił w kuchni :P
OdpowiedzUsuńPrzy okazji zapraszam do mnie ;)
bb-goja.blogspot.com
Wygląda cudnie, uwielbiam takie ciasta, bo i świetnie smakują i prezentują się fantastycznie; )
OdpowiedzUsuńIdę do sklepu po truskawki:)
OdpowiedzUsuńNiebiański pie!:)
OdpowiedzUsuńOjej, dostojny ten ''paj''. Wygląda wykwintnie. A to nadzienie!!!! Zatopić zęby w nim chcę ;P
OdpowiedzUsuńPopełniłam, bardzo dobre, chociaż trzeba uważać na słodycz, przy słodzeniu brać poprawkę na to jak słodkie są truskawki.
OdpowiedzUsuńNie wiem jak to się stało, ale wyszło mi dużo ciasta i spód był trochę za gruby. Co prawda, dzięki temu kawałki ciasta dobrze się trzymały, ale spód był miejscami trochę zakalcowaty.
A wyglądało tak:
https://lh3.googleusercontent.com/-US4Mzsrkid8/VXyP4k17MGI/AAAAAAAAUsc/C5FHPFL7few/s512/Clipboard.jpg
W każdym razie polecam, szczególnie na piknik nad rzeką w białych sukienkach.
Jakie ono pięęęękneee!!! spróbuję zrobić ;D
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! Zapraszam do mnie ;)
OdpowiedzUsuńhttp://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/
czy można użyć innych owoców?
OdpowiedzUsuńTak :) Idealne 'Pie' to również rabarbar i truskawka, mieszane owoce leśne lub drylowane wiśnie, brzoskwinie, czy morele ale wówczas proporcje i skład receptury mogą się nieco różnić, a w przypadku jabłek różni się również sposób przygotowania. Do tego przepisu oprócz truskawek polecam mieszane owoce jagodowe i wiśnie :) Pozdrawiam
Usuń