piątek, 15 maja 2015

Marokańskie klopsiki z tymiankowym kuskusem

Kuchnia marokańska jest wypadkową wielu kultur i narodowości, które miały ogromny wpływ na kształtowanie się zarówno upodobań podniebiennych jak i historii tego niezwykłego kraju. Słynie na całym świecie z bogactwa aromatów, barw i smaków, które są intensywne w potrawach i deserach. Dzisiaj proponuję klopsiki wyraziste, pyszne, sycące i pikantne w towarzystwie kaszki kuskus z dodatkiem świeżego tymianku.

Marokańskie klopsiki z tymiankowym kuskusem
Marokańskie klopsiki z tymiankowym kuskusem

Receptura:
3 - 4 porcje

500 g mięsa mielonego
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka ostrej papryki w proszku
szczypta cynamonu
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
pieprz cayenne (w zależności od tolerancji ostrości)
1 jajko
do 1/3 szklanki bułki tartej

Dodatkowo olej do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Bułkę tartą proponuje dodać na końcu stopniowo, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Za mało bułki spowoduje, że kotleciki nie będą trzymać kształtu, a zbyt dużo sprawi, że masa będzie zbyt sucha i będzie się rozpadać. 
Z podanych proporcji wychodzi około 10 klopsików wielkości piłki golfowej.
Usmaż wszystkie klopsiki na gorącym oleju, aż będą rumiane z każdej strony. Następnie przełóż je na talerz a tłuszcz pozostaw do przygotowania sosu. Powinno być około 1/4 szklanki tłuszczu na patelni, jeśli jest więcej to odlej, a jeśli mniej to uzupełnij odpowiednio.

SOS
1 duża cebula pokrojona w kostkę drobną
3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
500 g przecieru pomidorowego (np. passata)
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
szczypta cynamonu
pieprz cayenne według uznania
sól do smaku 

1/2 szklanki śmietanki 30%

Cebulę podsmaż na oleju, dodaj przecier pomidorowy, czosnek i wszystkie przyprawy. Podgrzewaj do momentu aż się zagotuje, a następnie dodaj klopsiki i podgotuj około pół godziny na średnim ogniu. Sos się zredukuje i zgęstnieje. Na koniec dodaj 1/2 szklanki śmietany kremówki.

200 g kuskusu - przygotuj według opisu na opakowaniu, a następnie dodaj świeży tymianek posiekany i wymieszany z 1 łyżką oleju, który może być aromatyzowany, np. czosnkiem, papryką lub tymiankiem.

Miłego dnia :)

Marokańskie klopsiki z tymiankowym kuskusem

2 komentarze:

  1. A jeszcze wczoraj mówiłam w domu "zjadłabym jakieś smaczne klopsiki..." :) no i są! :D

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)