piątek, 12 grudnia 2014

Barszcz Wigilijny

Podstawowa receptura na tradycyjny polski barszcz wigilijny jest bardzo prosta i bardzo smaczna. To jedno z ulubionych świątecznych dań mojej córki i zawsze muszę przygotować nieco więcej niż wyliczone porcje. Danie, od którego rozpoczynamy tą wyjątkową kolację nie musi być postne, podobnie jak reszta dań, ale tak to się już u nas przyjęło, że mając przed sobą dwa dni przy suto zastawionym stole, Wigilię staramy się zachować postną. Tradycyjnie do barszczu podaję uszka z grzybami, ale w tym roku zastanawiam się nad grzybowymi lub pieczarkowymi pasztecikami. Wygląda taki zestaw wspaniale, a i do smaku nie mam zastrzeżeń.

Barszcz Wigilijny
Barszcz Wigilijny

Receptura:
1 kg buraków
2 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
1 mały seler (korzeń)
mały por
1 cebula duża
5 - 6 suszonych grzybków
3 - 4 ząbki czosnku
cukier, sól i pieprz do smaku
1 szklanka zakwasu buraczanego
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
50 g masła (opcjonalnie) 

Włoszczyznę i buraki obierz, pokrój na mniejsze kawałki  i zalej gorącą wodą, dodaj czosnek obrany, cebulę oraz grzyby i gotuj do miękkości. Wywar przecedź do innego garnka i dodaj zakwas buraczany, dopraw solą cukrem i pieprzem [ ja w tym miejscu dodaję również masło ]. Zagotuj. Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki. Można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Pysznie smakuje z pasztecikami lub 'uszkami'.

Smacznego :)

Barszcz Wigilijny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)