Taki torcik, to jeden z prostszych i pyszniejszych sposobów na wykorzystanie truskawek, których latem mamy pod dostatkiem. Delikatna bita śmietana na czekoladowym biszkopcie, to idealne uzupełnienie dla tych czerwonych i soczystych owoców znanych skądinąd jako poziomki ananasowe. Sezon na truskawki, maliny, jagody i jeżyny, to zdecydowanie najprzyjemniejszy okres dla mnie, zawsze zbyt krótki, by się nasycić...
Torcik z bitą śmietaną i truskawkami |
Torcik z bitą śmietaną i truskawkami |
Receptura:
tortownica o średnicy 20 cm
BISZKOPT
2 duże jajka - oddzielnie żółtka i białka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki drobnego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g czekolady rozpuszczonej
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier, żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie ale dokładnie wymieszaj. Na koniec wlej rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i wymieszaj. Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstaw do gorącego piekarnika na 15 - 20 minut.
Temperatura pieczenia: 180*C / 355*F. DODATKOWO
300 ml śmietany kremówki
ok 3 łyżeczki cukru
ewentualnie zagęstnik do śmietany
świeże truskawki pokrojone w plasterki
listki mięty do dekoracji
50 g białej czekolady rozpuszczonej z 2 łyżkami śmietany kremówki
Śmietanę ubij z cukrem na puszysty krem, na koniec możesz dodać zagęstnik jeśli torcik ma postać dłużej. Jeżeli będzie serwowany i zjedzony od razu, a śmietana dobrze się ubija, to zagęstnik nie jest konieczny.
Na upieczonym i wystudzonym czekoladowym biszkopcie rozsmaruj ubitą śmietanę. Na wierzchu układaj plasterki truskawek i polej rozpuszczoną białą czekoladą. Udekoruj listkami mięty.
Miłego popołudnia :)
Torcik z bitą śmietaną i truskawkami |
Nie wiesz, co kocham truskawki, wziąć dobry sezon bez przestać jeść je i podejmowania riquisimos desery. Wziąłem swój przepis, ponieważ ma być buenisma!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia!
Buziaki
No sabes lo que me encantan las fresas, llevo una buena temporada comiendolas sin parar y haciendo postres riquisimos. Me llevo tu receta porque tiene que estar buenisma!
Preciosas fotos!
Besos
Takie torciki to ja mogę na okrągło jeść; ))
OdpowiedzUsuńTranslation? Please. Looks delicious.
OdpowiedzUsuń