wtorek, 21 stycznia 2014

Ciasteczka podwójnie czekoladowe

Ostatnimi czasy to są ulubione ciasteczka mojego męża :) Wcale się temu nie dziwię, ponieważ kto raz je spróbuje, temu trudno będzie o nich zapomnieć. Ich charakterystyczną cechą jest to, że są bardzo płaskie i mocno czekoladowe, z wierzchu chrupiące, ale wewnątrz lepkie i "ciągnące", lekko błyszczące, a przy pieczeniu pachnie tak, jak w fabryce czekolady. Tak więc na marginesie w zeszycie napisane : ULUBIONE, i to już wiele wyjaśnia :)

Ciasteczka podwójnie czekoladowe
Ciasteczka podwójnie czekoladowe

Receptura na ok  12 - 15  sztuk:

200 g czekolady gorzkiej
30 g masła


175 g cukru
2 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
30 g mąki pszennej (2 łyżki)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki espresso

Nad garnkiem z wrzątkiem ustaw miskę i rozpuść w niej czekoladę z masłem, lub w miseczce w mikrofali około 2 minuty. Wystudź do temperatury pokojowej.
Teraz ubij jajka z cukrem na gładki, jasny i gęsty krem. Dodaj ekstrakt waniliowy, rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę - wymieszaj dużą łyżką lub trzepaczką, ale nie ubijaj. Teraz dodaj mąkę wymieszaną z kawą , proszkiem do pieczenia i solą. Ponownie delikatnie ale dokładnie wymieszaj składniki. Następnie dodaj czekoladę pokruszoną na kawałki lub chocolate chips w następujących proporcjach:

80 g czekolady gorzkiej
80 g czekolady białej

Wszystko dokładnie zamieszaj, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny. Jest to konieczne, ponieważ ciasto jest dość rzadkie jak na ciastka i trudno je formować. Po schłodzeniu znacznie łatwiej jest nadać im kształt. Poza tym ciastka są lepsze, gdy pozwolimy ciastu nieco odpocząć przed pieczeniem - może być w lodówce nawet kilka godzin.

Piekarnik nastaw na 175*C / 350*F. 

Schłodzone ciasto najłatwiej nakładać za pomocą łyżki do lodów (gałkownicy) na blaszkę z papierem do pieczenia, następnie spłaszcz palcami każdą porcję ciasta tak, by zachowały kształt koła i pamiętając o odstępie pomiędzy nimi: ok 3 cm. Konieczne będzie zwilżenie palców zimną wodą. Zastosowanie łyżki do lodów ma na celu odmierzanie jednakowych ilości ciasta, tak aby wszystkie ciasteczka upiekły się równomiernie i miały podobną wielkość.

Blaszkę z ciastem wstaw do gorącego piekarnika na 10 - 12 minut (powinny lekko popękać na powierzchni). Gdy będziesz je wyjmować, to będą lekko wyrośnięte, ale chwilę później będą już zupełnie płaskie. Po upieczeniu pozostaw jeszcze przez kilka minut ciastka na blaszce, po czym przenieś je na kratkę do całkowitego wystudzenia. Delikatnie, bo są kruche.

Miłego podwieczorku :)

Ciasteczka podwójnie czekoladowe


9 komentarzy:

  1. Wygladaja oblednie. Az chce sie schrupac takie ciasteczko :) Nie dziwie sie, ze napisalas "ulubione" :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znów zniknęły w tempie błyskawicznym i na jutro do kawy nie ma. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. fantastyczne! i pojemnik na miarę ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ciasteczka krojone były na miarę słoika :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. I ja się nie dziwię twemu mężowi :) Uwielbiam ciasteczka, a czekoladowe podwójnie lub może nawet potrójnie uwielbiam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te ciasteczka to właściwie czekolada z dodatkami - są wspaniałe, uprzyjemnią każdy dzień, nawet najbardziej szary i ponury :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. czysta rozkosz! obłędnie czekoladowe! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Me encanta visitar tu blog y deleitarme la vista con tus fotos y si encima veo chocolate me vuelvo loca!
    Besos

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne zdjęcia, takie klimatyczne, cudownie tajemnicze. Ciasteczka prezentują się na nich niezwykle zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)