niedziela, 24 listopada 2013

Truskawkowo - serowe ciastka

Mini serniczki z truskawkową konfiturą - na jeden kęs. Przepis dla miłośników szybkich domowych wypieków. Pracy niewiele, koszty też nieduże, a frajda ogromna. To są główne powody, dla których bardzo lubię te ciastka, choć głównym ich atutem jest oczywiście smak. Robiłam je już na pikniki, na wizyty zapowiadane w ostatniej chwili, na wyjazdy do rodzinki i długie weekendowe wieczory filmowe. Właściwie nadają się na każdą okazje, nawet na tak wytworną jak Boże Narodzenie, a już na sylwestra, to obowiązkowo. Mnie jeszcze kilka sztuk zostało, które zapakuję dzieciakom do szkoły razem z drugim śniadaniem, i zostawię co nie co do mojej porannej kawki.

Truskawkowo - serowe ciastka


Receptura na 12 sztuk:

500 g ciasta francuskiego
1 rozmącone jajko

500 g serka śmietankowego (do serników)
1 jajko
6 - 7 łyżek cukru 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

500 g truskawek mrożonych
5 łyżeczek cukru

Ciasto francuskie przygotuj do wykrawania szklanką okrągłych kształtów - mam tu na myśli wykonanie wszystkich niezbędnych czynności, jeśli więc masz ciasto gotowe mrożone, to rozmroź, jeśli wymaga rozwałkowania, to rozwałkuj na grubość ok 3 mm. Z ciasta wykrój 24 krążki jednakowej wielkości, w połowie krążków zrób niewielkie nacięcie na środku nożem lub ponakłuwaj widelcem.

W misce dokładnie wymieszaj serek śmietankowy z jajkiem, cukrem i ekstraktem waniliowym.

Konfiturę z truskawek najlepiej jest przygotować na samym początku, nawet można dzień wcześniej. Truskawki przesyp cukrem i odstaw na pół godziny. Po upływie tego czasu (może być dłużej) przełóż truskawki na patelnię, możesz ewentualnie dodać odrobinę wody - około 1/4 szklanki. Gdy nadmiar płynów odparuje, a konfitura się zagęści, odstaw do wystudzenia.

MONTAŻ  :)
Na środki krążków z ciasta francuskiego nałóż odrobinę sera i konfitury. Przykryj to krążkiem z nacięciem. Pamiętaj, aby brzeg krążka pozostał niezabrudzony. Teraz dociśnij palcem brzegi obu krążki, górnego i dolnego - dla pewności do dociskania użyj również widelca.  Ciastka rozłóż na blaszce z pergaminem i posmaruj je rozmąconym jajkiem. Wstaw do gorącego piekarnika na ok 25 - 30 minut, czyli aż pięknie się zrumienią.

Temperatura pieczenia to 200*C / 395*F.

Przyjemnego podwieczorku :)

Truskawkowo - serowe ciastka


4 komentarze:

  1. Rewelacyjne! Do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanko, zastanawiam się czy można zastąpić ser, który podałaś w przepisie jakimś innym - żeby nie straciło walorów smakowych. Zastanawiam się nad tym bo ciastka zapowiadają się rewelacyjnie! ;)
    Pozdrawiam!
    http://ccuisinee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepszy jest ser śmietankowy (np. Piątnica czy mascarpone), nie polecam rzadkich w konsystencji serków, ale wszystkie które dodajesz do serników będą dobre :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Serek i truskaweczki... brzmi fantastycznie i niezwykle kusząco! :D

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)