W tym tygodniu czas leci nieubłaganie szybko i choć pogoda raczej nastraja do spowolnienia tempa, wysysając cały entuzjazm i wigor, zegar pędzi jak szalony, tak, że doba jest za krótka. Nic to, przecież przed nami długi weekend, odpoczniemy, zwolnimy, odetchniemy... W poniedziałek Poznań opanują "Rogale Świętomarcińskie", które i na naszym stole tradycyjnie się pojawią a do tego czasu pyszne ciasto czekoladowe na przetrwanie do poniedziałku musi nam wystarczyć.
Jesień i czekolada, to połączenie idealne. Jesienią czekolada smakuje wyjątkowo i jest jednym ze stałych elementów naszych podwieczorków. Pyszne czekoladowe ciasto potrafi sprawić, że zwyczajny dzień stanie się wyjątkowy, a świąteczne popołudnie cudownie uwieńczone. Moje ulubione ciasta czekoladowe, to te na bazie migdałów, ale, że demokracja w domu jest, pojawiają się też inne połączenia. Ostatnio na życzenie męża czekolada w duecie z kokosem. Wyszło wilgotnie, bardzo intensywnie w smaku i aromacie, a przede wszystkim pysznie. I tak oto w samym środku tygodnia, zupełnie bez okazji mieliśmy ciasto czekoladowe do kawy. Zapraszam po przepis :)
Jesień i czekolada, to połączenie idealne. Jesienią czekolada smakuje wyjątkowo i jest jednym ze stałych elementów naszych podwieczorków. Pyszne czekoladowe ciasto potrafi sprawić, że zwyczajny dzień stanie się wyjątkowy, a świąteczne popołudnie cudownie uwieńczone. Moje ulubione ciasta czekoladowe, to te na bazie migdałów, ale, że demokracja w domu jest, pojawiają się też inne połączenia. Ostatnio na życzenie męża czekolada w duecie z kokosem. Wyszło wilgotnie, bardzo intensywnie w smaku i aromacie, a przede wszystkim pysznie. I tak oto w samym środku tygodnia, zupełnie bez okazji mieliśmy ciasto czekoladowe do kawy. Zapraszam po przepis :)
Receptura:
200 g gorzkiej czekolady
120 g cukru
80 g masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Rozpuść składniki w rondelku na małym ogniu - stale mieszaj, aby nie przywarło do dna. Odstaw do wystudzenia.
100 g wiórków kokosowych (naturalnych)
200 ml mleka
Mleko podgrzej, Gdy będzie gorące (prawie wrzące) wlej je do miski z wiórkami kokosowymi i odstaw na bok do wystudzenia. W tym czasie wiórki powinny wchłonąć mleko. Gdy masa przestygnie zblenduj ją na pastę (możesz użyć blendera lub miksera z końcówką noży).
3 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 duże jajka
Gdy przygotowana wcześniej masa czekoladowa i pasta kokosowa ostygną, możesz je wymieszać (wystarczy łyżka), a następnie dodaj jajka całe i mąkę z proszkiem do pieczenia. mieszaj do momentu połączenia wszystkich składników w jednolite ciasto. Teraz przelej ciasto do tortownicy lub innej formy do pieczenia - moja tortownica ma średnicę 21 cm, ale odpowiednie też będą większe rozmiary, do 26 cm. Pamiętaj jednak, że większa blaszka oznacza płytsze ciasto, więc zmniejsz o kilka minut czas pieczenia, aby zbytnio się nie wysuszyło.
Przy tortownicy o średnicy 20 do 23 cm czas pieczenia to około 50 - 60 minut w gorącym piekarniku o temperaturze 180*C / 355*F.
Ciasto smakuje wyśmienicie samo w sobie, ale u mnie tym razem z 2 szklankami bitej śmietany i czekoladowym wierzchem.
1 szklanka śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
Zmiksuj razem aż do uzyskania puszystej słodkiej piany. Posmaruj smietana upieczone i całkowicie wystudzone ciasto czekoladowo - kokosowe, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki. Przygotuj czekoladowy wierzch:
100 g gorzkiej czekolady
2 jajka
opcjonalnie 1 płaska łyżeczka cukru
Masło z czekoladą rozpuść na małym ogniu w rondelku, mieszając by
czekolada nie przywarła do dna. Wystudź masę. Jajka dokładnie umyj i
wyparz. Żółtka dodaj bezpośrednio do czekoladowej masy, gdy będzie
zimna. Natomiast białka ubij na sztywną pianę i dopiero dodaj do
czekolady. Energicznie wymieszaj. Jeśli masa wygląda jakby zaczęła się
"warzyć", to możesz albo szybciej mieszać, co u mnie zazwyczaj odnosi
zamierzony rezultat, albo w ostateczności możesz lekko masę podgrzać i
ponownie wymieszać. Gotową masę wylej na ciasto ze śmietaną i wyrównaj.
Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
.......................................................................................................................
Całkowita lista składników potrzebnych do ciasta:
300 g gorzkiej czekolady
130 g cukru
180 g masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 g wiórków kokosowych (naturalnych)
200 ml mleka
3 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 dużych jajek
1 szklanka śmietany kremówki
180 g masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 g wiórków kokosowych (naturalnych)
200 ml mleka
3 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 dużych jajek
1 szklanka śmietany kremówki
Miłego dnia :)
Czekoladowo - kokosowe ciasto |
piękny.nic dodać nic ująć:)
OdpowiedzUsuńm.
:O Połączenie czekolady i kokosa - ideał! :D Na pewno zrobię ;)
OdpowiedzUsuńWygląda tak, że od razu chciałabym go zjeść<3
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńCiasto faktycznie wilgotne, na początku myślałam ,że to sernik :)
OdpowiedzUsuńZaciekawiło mnie to połączenie czekolady i kokosa. Jak tylko grypa się ode mnie odczepi to wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za odwiedziny i komentarze :) Soallina - życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńme encanta la idea! y las fotos son preciosas. Felicidades!
OdpowiedzUsuńMuchas gracias :) Tengas un buen día :)
Usuń