To coś na szczególne dni...
Receptura:
CIASTO:
350 g ciastek oreo
100 g masła roztopionego
Ciastka rozkrusz blenderem lub zetrzyj na tarce. Nie usuwaj kremu z oreo, tylko zmiksuj wszystko razem. Gdy z ciastek uzyskasz już drobne okruchy, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Wypełnij okruchami spód i brzegi tortownicy o wymiarach ok 21 cm i wstaw do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu podpiecz ciasto przez 10 minut w temperaturze 170*C / 340*F.
Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i przełóż do miski. Śmietanę i masło w rondelku doprowadź do wrzenia i od razu wylej na czekoladę. Po chwili, gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, energicznie i dokładnie wymieszaj na gładki krem. Teraz dodaj jajka, z osobna lub na raz i mieszaj, aż dokładnie się połączą z czekoladą. Wylej masę na podpieczony spód ciasteczkowy i ponownie wstaw do piekarnika na około pół godziny w tej samej temperaturze, co poprzednio. Upieczone ciasto ostudź i przechowuj w lodówce.
Umyte i osuszone owoce ułóż dekoracyjnie na czekoladowej tarcie.
Miłego weekendu :)
Takie dni, jak na przykład teraz, jesienne, rdzawe i szeleszczące. Dni, gdy słońce nadaje wszystkiemu dookoła piękny złoto - miedziany blask, gdy wieczorami i wczesnymi porankami na dworze unosi się lekka wilgotna mgiełka, gdy popołudnie staje się długim wieczorem, kiedy z komody wyciągam grube skarpety i swetry, i kiedy siadam z kubkiem kawy i książką na kanapie. Wiem, że to moja jesień, to jesień, która ma smak czekolady. Tarta z jesiennymi jeżynami, mocno czekoladowym kremem i ciastem, rozpływająca się w ustach, krucha. Zapraszam czekoladowych łasuchów po przepis i życzę przyjemnych jesiennych dni :)
Jeżeli nie lubisz gorzkiej czekolady, to oczywiście możesz użyć pół na pół z mleczną lub całe nadzienie wykonać z mlecznej czekolady. Dla ozdoby możesz też posypać ciasto posiekanymi orzechami pistacjowymi.
Czekoladowa tarta z jeżynami |
Czekoladowa tarta z jeżynami |
Jeżeli nie lubisz gorzkiej czekolady, to oczywiście możesz użyć pół na pół z mleczną lub całe nadzienie wykonać z mlecznej czekolady. Dla ozdoby możesz też posypać ciasto posiekanymi orzechami pistacjowymi.
Czekoladowa tarta z jeżynami |
Receptura:
CIASTO:
350 g ciastek oreo
100 g masła roztopionego
Ciastka rozkrusz blenderem lub zetrzyj na tarce. Nie usuwaj kremu z oreo, tylko zmiksuj wszystko razem. Gdy z ciastek uzyskasz już drobne okruchy, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Wypełnij okruchami spód i brzegi tortownicy o wymiarach ok 21 cm i wstaw do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu podpiecz ciasto przez 10 minut w temperaturze 170*C / 340*F.
NADZIENIE:
200 g ciemnej czekolady (70% kakao)
230 ml śmietany
20 g masła
3 duże jajka
Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i przełóż do miski. Śmietanę i masło w rondelku doprowadź do wrzenia i od razu wylej na czekoladę. Po chwili, gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, energicznie i dokładnie wymieszaj na gładki krem. Teraz dodaj jajka, z osobna lub na raz i mieszaj, aż dokładnie się połączą z czekoladą. Wylej masę na podpieczony spód ciasteczkowy i ponownie wstaw do piekarnika na około pół godziny w tej samej temperaturze, co poprzednio. Upieczone ciasto ostudź i przechowuj w lodówce.
DODATKOWO:
garść jeżyn
Umyte i osuszone owoce ułóż dekoracyjnie na czekoladowej tarcie.
Miłego weekendu :)
Czekoladowa tarta z jeżynami |
Och, jaka ona cudowna, jaka piękna...
OdpowiedzUsuńObłędne.
OdpowiedzUsuńWow, palce lizac:) Musze sprobowac!
OdpowiedzUsuńGosia | Kiddie Foodies
czekoladowa rozkosz :)
OdpowiedzUsuńWygląd nieziemski. Te jeżyny to zaraz po figach jedne z najbardziej fotogenicznych owoców... Nie wspomnę o połączeniu smaków.
OdpowiedzUsuńBardzo elegancka tarta :)
OdpowiedzUsuńCudowna !!!
OdpowiedzUsuńO rany! :O A już miałam się odchudzać -.- Zaraz lecę po składniki!
OdpowiedzUsuńZapraszam też do siebie: http://aandjcookbook.blogspot.com/
Pozdrawiam serdecznie! :D
Matko i córko! nie powinno się takich zdjęć oglądać.. nie o takiej porze. Może i w ogóle, jeśli nie ma się nic podobnego pod ręką! Zdecydowanie coś, co by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńto ciasto wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńWonderful pictures! I love it!
OdpowiedzUsuńBest regards,
Tatjana