środa, 4 września 2013

Brzoskwiniowe ciasto kremowe

Za oknem liście na drzewach zaczynają rdzewieć, a słońce na horyzoncie schodzi niespiesznie coraz płytszym łukiem. Zbliża się jesień. Moja ulubiona pora roku. Lubię ją za koloryt, mgliste i dżdżyste poranki, melancholijne wieczory, kosze pełne jabłek i pękate dynie. Ale dzisiaj jeszcze z ostatnim akcentem lata ciasto brzoskwiniowe z kremem, które zniknęło w oka mgnieniu ;)

Brzoskwiniowe ciasto kremowe

Receptura:

1 opakowanie ciasta francuskiego
5 brzoskwiń zwyczajnych

KREM:
150 ml mleka 
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki mąki pszennej
80 g masła rozpuszczonego
2 żółtka
80 g cukru

Ciasto francuskie przygotuj do pieczenia. Wyłóż ciastem natłuszczoną formę do pieczenia (moja ma 18 cm średnicy), tak aby był spód i brzeg na wysokość około 5 cm (przy większej średnicy formy do pieczenia brzeg ciasta może być niższy. Z pozostałego ciasta wycięłam liście, którymi udekorowałam wierzch.
Wszystkie składniki kremu dokładnie wymieszaj w rondelku. Po wymieszaniu podgrzewaj do momentu zagotowania. Pamiętaj aby podczas podgrzewania mieszać krem, będzie gęstniał równomiernie i nie będzie grudek.
Brzoskwinie nakłuj w kilku miejscach widelcem, sparz wrzątkiem i obierz, przekrój na połówki i usuń pestki. Teraz pokrój je na plasterki, które ułóż na przygotowanym, ale surowym jeszcze cieście francuskim przygotowanym w formie do pieczenia.  Można użyć brzoskwiń w syropie z puszki, ale wówczas należy zmniejszyć ilość cukru w kremie, aby ciasto nie było zbyt słodkie.
Gdy już wszystkie części brzoskwiń zostaną ułożone, to wylej na nie krem - może być ciepły. Udekoruj listkami z ciasta i wstaw do gorącego piekarnika na 45 minut.
Temperatura pieczenia to 200*C / 390*F.

Po upieczeniu ciasto można udekorować płatkami migdałów, ale nie jest to konieczne. Smacznego :)

Brzoskwiniowe ciasto kremowe


2 komentarze:

  1. Och, musiało smakować idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czy już kiedyś Ci to pisałam, ale Twoje zdjęcia są tak klimatyczne, że zawsze nie mogę wyjść z zachwytu... Chyba nawet gdyby to ciasto nie było takie ładne samo w sobie, to Tobie wyszłoby olśniewająco na zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)