sobota, 24 sierpnia 2013

Pomidory pieczone z bazylią i mozzarellą

Dzisiaj, proste danie wegetariańskie w włoskim stylu (Kuchnia włoska). Pieczone pomidory, różniące się od pomidorów suszonych. Ten sposób przygotowania powoduje, że pomidory są intensywniejsze w smaku bez utraty soczystości, w porównaniu do pomidorów suszonych, dodatkowo bardziej aromatyczne i pyszne poprzez dodanie świeżej bazylii i mozzarelli. Podawane z domowym pieczywem stanowią ucztę dla podniebienia. Chociaż, moim zdaniem,  jest to danie dość skromne, doskonale będzie wyglądało na stole pośród innych śródziemnomorskich potraw, sprawdzi się też jako dodatek do dań głównych.

Pomidory pieczone z bazylią i mozzarellą

Receptura:

5 średniej wielkości pomidorów
olej z oliwek z pierwszego tłoczenia
garść świeżych liści bazylii posiekanych
1 duża kulka mozzarelli lub kilka małych
sól morska i świeżo mielony pieprz

Pomidory umyj, osusz i przekrój na połowy. Ułóż je skórką do dołu w naoliwionym naczyniu żaroodpornym. Przypraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i obficie skrop oliwą. Wstaw do gorącego piekarnika na godzinę. Temperatura pieczenia to 180*C / 355*F. Jeżeli po upływie godziny pomidory nie rozpadły się i nie zgęstniały, to piecz nadal. Gdy już zmiękną, to wyjmij je, posyp siekaną bazylia i przykryj pokrojoną w krążki lub kostkę mozzarellą. Ponownie zapiekaj kilka minut, tak by ser się rozpuścił, ale nie zbrązowiał.

Smacznego :)

Pomidory pieczone z bazylią i mozzarellą

3 komentarze:

  1. Idealne połączenie smaków, przyznaję się że zakochałam się w soczystych pieczonych pomidorach. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. I loved this Italian wonder. I love roasted tomatoes and topping with basil and mozarella is just the perfect thing to do!

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)