sobota, 10 sierpnia 2013

Kanapka Caprese

Sałatka Caprese, czyli sałatka w stylu Capri, jest jedną z najprostszych jakie znam, jedną z najmniej pracochłonnych, i jak to zwykle bywa: proste smaki, ale połączone w doskonalą całość. Dzisiaj w wersji piknikowej, która może też być wspaniałym drugim śniadaniem (brunch). Używaj zawsze świeżych i najlepszych składników jakie uda Ci się zdobyć, a na pewno wyczarujesz wspaniałą kanapkę.

Kanapka Caprese
Receptura: 
ulubione pieczywo :)
pomidory
mozarella
świeża bazylia
oliwa (olive oil)
sól morska

Oczyszczone pomidory pokrój w plasterki, mozarellę również pokrój na podobnej grubości plastry. Pomidory powinny być nie za duże, nie za małe - najlepiej sprawdzą się śliwkowe pomidory lub inne ale o takiej wielkości. Świeżą, chrupiącą bułkę rozkrój i po obu stronach skrop miąższ oliwą. Na spodniej części bułki rozłóż świeże liście bazylii, a na nich układaj naprzemiennie pomidory i mozarellę. Posyp odrobiną soli morskiej. Ja również użyłam nieco świeżo mielonego pieprzu, ale nie jest to konieczne - jak kto lubi. Przykryj kanapkę drugą częścią bułki i gotowe. Jeśli chcesz możesz wstawić kanapkę na kilka minut do gorącego piekarnika :)

Smacznego :)

Kanapka Caprese

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Po prostu :) Moja córka nie lubi sałatki Caprese, ale tą kanapkę lubi bardzo:) Dziwna sprawa... Pozdrawiam

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)