sobota, 24 sierpnia 2013

Chleb pszenno-żytnio-orkiszowy

Wczoraj upiekłam bochenek pysznego chleba z trzech różnych rodzajów mąk: pszennej, żytniej i orkiszowej. Chleb wyszedł zwarty, aromatyczny i z chrupiącą skórką. Nie wiem, czy trzeba kogokolwiek zachęcać do pieczenia domowego pieczywa i zachwalać korzyści z tego płynące, ale jeśli czytając to nadal nie wiesz, czy warto, to powiem: WARTO :) Wiem, że niektórych przeraża wkład pacy niezbędny do organizacji "domowej piekarni", ale tak na prawdę potrzeba jedynie odrobiny wprawy i dobrych chęci. 
Moje dzieci uwielbiają uczestniczyć w procesie wypieku domowego pieczywa, począwszy od mieszania składników, a na degustacji skończywszy. Ten przepis nie wymaga zakwasu, można go stosunkowo łatwo i szybko przygotować. 

Chleb pszenno-żytnio-orkiszowy

Receptura na 1 bochenek:

200 g mąki pszennej chlebowej
150 g mąki żytniej
150 g mąki orkiszowej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g / 0,25 oz)
1 łyżeczka cukru
450 ml letniej wody
1 łyżeczka soli

Do miski przesiej wszystkie rodzaje mąk i wymieszaj je. Na samym środku zrób wgłębienie, do którego wlej rozczyn z drożdży wymieszanych z pięcioma łyżkami letniej wody i cukrem. Rozczyn wymieszaj z odrobina mąki. Całość przykryj czystą lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po około pół godziny dodaj do miski sól i pozostałą letnią wodę i wszystko zmiksuj kolcówką do zagniatania ciasta lub wyrabiaj ręcznie. Wyrobione ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i zagniataj brzegi do środka, aż powstanie ładna zwarta kula. Przełóż kulę ciasta na oprószoną mąką blachę lub przełóż do formy do pieczenia i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto znacznie się powiększy natnij je w kilku miejscach, aby nie pękało podczas pieczenia, i wstaw do gorącego piekarnika. przez pierwsze 20 minut piecz w temperaturze 220*C / 430*F, a następnie przez 40 minut w 200*C / 390*F. Upieczony chleb przełóż na kratę do studzenia i pyszne domowe pieczywo gotowe :)

Chleb pszenno-żytnio-orkiszowy

3 komentarze:

  1. prześliczny,taki prawdziwy chleb, a ja bardzo lubię pieczywo z dodatkiem mąki orkiszowej :-) zapisuję sobie ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaką dodała pani mąkę żytnią 720 czy 2000?

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)