Pomyłkowy telefon z Berlina, a po drugiej stronie słuchawki kobieta, Polka i niegdyś poznanianka, jak ja. Po krótkiej rozmowie okazało się, że mieszkała dawniej na sąsiedniej ulicy :) Dziwna pomyłka i raczej niecodzienna, ale miła. Pozdrawiam mieszkańców Berlina, a wszystkich zapraszam na pieczone brzoskwinie na cieście francuskim i domowe lody śmietankowe, deser z dobrych składników, sezonowych owoców, bez barwników i konserwantów. Pysznie i zdrowo.
Brzoskwinie pieczone |
Brzoskwinie pieczone |
Receptura na 6 porcji:
3 duże świeże brzoskwinie
6 kwadratów lub kółek z ciasta francuskiego
6 dużych malin (świeżych lub mrożonych), albo 6 łyżek konfitury malinowej, porzeczkowej
6 kulek lodów śmietankowych
Brzoskwinie przetnij na połówki. Wyjmij pestki. Owoce ułóż na sitku przecięciem do spodu, a następnie polej owoce wrzątkiem. Teraz łatwo usuniesz skórę. Kawałki z ciasta francuskiego ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym umieść połówkę brzoskwini, dziurką po pestce do góry. W miejsce pestki nałóż po po jednej malinie lub łyżeczce konfitury. Wstaw blaszkę z owocami do gorącego piekarnika.
Czas pieczenia, to 20 minut w temperaturze 200*C / 390*F.
Po upieczeniu przełóż ciastka na talerzyki. Najsmaczniejsze z kulką lodów śmietankowych.
Jeśli masz ochotę zrobić własne lody śmietankowe, to przepis podaję poniżej.
Śmietanę ubij na sztywno. Jajka umyj dokładnie i polej wrzątkiem. Ubij jajka z cukrem nad garnkiem z gotującą wodą, aż będą jasne i puszyste - powinny znacznie powiększyć swoją objętość. Ubite jajka wymieszaj z bitą śmietaną delikatnie, ale dokładnie. Krem przelej do pojemnika plastikowego lub metalowego do zamrażania lodów i wstaw do zamrażarki na minimum 4 godziny. Lody nie wymagają maszynki, ani mieszania w trakcie zamrażania. Z tej porcji wychodzi 1,5 litra lodów.
Miłego popołudnia :)Jeśli masz ochotę zrobić własne lody śmietankowe, to przepis podaję poniżej.
LODY ŚMIETANKOWE:
500 ml śmietany kremówki
4 duże jajka
100 g drobnego cukru
Śmietanę ubij na sztywno. Jajka umyj dokładnie i polej wrzątkiem. Ubij jajka z cukrem nad garnkiem z gotującą wodą, aż będą jasne i puszyste - powinny znacznie powiększyć swoją objętość. Ubite jajka wymieszaj z bitą śmietaną delikatnie, ale dokładnie. Krem przelej do pojemnika plastikowego lub metalowego do zamrażania lodów i wstaw do zamrażarki na minimum 4 godziny. Lody nie wymagają maszynki, ani mieszania w trakcie zamrażania. Z tej porcji wychodzi 1,5 litra lodów.
Brzoskwinie pieczone |
Z kulką lodów waniliowych - obłęd! :-)
OdpowiedzUsuńTak, lody niezastąpione są przy brzoskwiniach na ciepło :) Pozdrawiam
UsuńSzczególnie z kulką lodów wyglądają obłędnie:-)))
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńI z tymi lodami... marzenie!
OdpowiedzUsuńo tak, pyszne :) Pozdrawiam
Usuń