Truskawki Romanoff |
Receptura na 2 pucharki:
400 g truskawek
1 łyżeczka drobnego cukru
1 łyżka Cointreau
150 ml śmietany kremówki + 2 łyżeczki cukru pudru
Oczyszczone i osuszone truskawki podziel na dwie części. Jedną część pokrój na ćwiartki i przełóż do miski. W filiżance wymieszaj Cointreau z cukrem i zalej pokrojone truskawki. Odstaw przykryte folią spożywczą do lodówki na ok 1 godzinę. Drugą część truskawek poduś dobrze widelcem. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodaj pogniecione truskawki i delikatnie wymieszaj. Teraz wyjmij z lodówki pokrojone truskawki, przełóż je do dwóch pucharków i przykryj bitą śmietaną wymieszaną z poduszonymi truskawkami. Najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu, ale bez problemu można przygotować na godzinę przed podaniem.
Przyjemnego wieczoru :)
Truskawki Romanoff |
No i znowu mam ślinotok przez Ciebie!!:))
OdpowiedzUsuń:) :) :) Pozdrawiam
UsuńAle pycha! Świetny deser na pożegnanie sezonu truskawkowego. :-)
OdpowiedzUsuńW zamrażalniku mam jeszcze truskawkowe semifreddo z ostatnich moich truskawek :) Pozdrawiam
UsuńWspaniały deser!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńWow that looks so delicious, I'd love one of those right now !
OdpowiedzUsuń:) :) :) Thanks
Usuń