Kiedy byłam małą dziewczynką, to latem babcia z dziadkiem zabierali mnie i mojego młodszego brata na wycieczki do lasu, lub na ogród. Spacer w poszukiwaniu malin, jagód, poziomek i truskawek kończył się zwykle z uśmiechniętą i umorusaną sokiem buzią oraz pustymi wiaderkami :) Niemniej jednak, cel został osiągnięty, a smak tych nagrzanych słońcem i zrywanych prosto z krzaka owoców stanowi jedno z piękniejszych wspomnień. Nadal uwielbiam truskawki, maliny, jagody i poziomki. Dzisiaj proponuje ciasto śmietanowe z zatopionymi weń truskawkami, ale każde z owoców jagodowych nie tylko będzie się pięknie prezentować w cieście, ale i pysznie smakować. Jeśli macie dwie garście świeżych owoców, to zapraszam na niesamowicie prosty i pyszny podwieczorek, który u mnie pojawia się bardzo często z lodami lub bitą śmietaną, a dzisiaj z waniliowym sosem.
Receptura:
Śmietankowe ciasto z truskawkami |
Receptura:
100 g masła roztopionego
2 duże jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki ubitej
1/2 szklanki cukru pudru brązowego
1/2 szklanki śmietany kremówki ubitej
1/2 szklanki cukru pudru brązowego
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki owoców jagodowych
2 szklanki owoców jagodowych
Przygotowanie
tego ciasta należy zdecydowanie do jednych z najłatwiejszych. Wszystko,
z wyjątkiem owoców, wymieszaj w misce drewnianą łyżką, pamiętając, że płynne składniki najpierw razem, a później do nich przesiane sypkie produkty. Tak przygotowane ciasto przelej do natłuszczonej formy o
średnicy 23 cm. Oczyszczone owoce ułóż na wierzchu ciasta. Większe owoce możesz przekroić na pół. Wstaw formę
do nagrzanego piekarnika na ok 45 minut i gotowe.
Temperatura pieczenia to 190*C / 375*F.
Dodatkowo możesz podawać do ciasta lody śmietankowe, waniliowe, bitą śmietanę, lub sos waniliowy, ale nie jest to obowiązkowe.
Sos waniliowy możesz łatwo przygotować gotując na wolnym ogniu 1 i 1/2 szklanki mleka, 3 łyżeczki cukry, nasiona z 1 laski wanilii, 1 łyżeczkę mąki pszennej i 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej.
Dodatkowo możesz podawać do ciasta lody śmietankowe, waniliowe, bitą śmietanę, lub sos waniliowy, ale nie jest to obowiązkowe.
Sos waniliowy możesz łatwo przygotować gotując na wolnym ogniu 1 i 1/2 szklanki mleka, 3 łyżeczki cukry, nasiona z 1 laski wanilii, 1 łyżeczkę mąki pszennej i 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej.
Świetne ciasto! Piekę bardzo podobne.
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru! :-)
I Twoje podziwiam - bardzo smakowite :) Sezon sprzyja pieczeniu takich ciast, świetnie sprawdzają się na co dzień i podczas niedzielnego podwieczorku :) Pozdrawiam
UsuńDaj kawałek! :)
OdpowiedzUsuńZ miłą chęcią :) Pozdrawiam
UsuńI am inspired! I loved this cake recipe....anything with strawberries is yum...and this is gorgeous too!
OdpowiedzUsuńThanks :) I love strawberries, so are You. Nice to meet You Purabi, and welcome to my kitchen :)
Usuń