niedziela, 28 lipca 2013

Naleśniki serowe z jagodami

Śniadanie jedz jak król... dewiza warta zapamiętania. Takie naleśniki na niedzielne śniadanie - i cały dzień zapowiada się cudownie. Właściwie, to już pora na drugie śniadanie (brunch). Lubimy takie leniwe poranki niedzielne, dzieciaki wskakują nam do łóżka i wszyscy razem leniuchujemy :)

Naleśniki serowe z jagodami
Receptura na 2 porcje:

1 szklanka maślanki
1 duże jajko
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
5 łyżek sera śmietankowego (np. mascarpone)
1/4 roztopionego niesolonego masła 
oliwa do smażenia 

Maślankę wlej do miski, dodaj cukier, jajko, ser i roztopione i wystudzone masło - zmiksuj. Suche składniki wymieszaj razem. Przesyp suche składniki do miski z płynnymi składnikami i zmiksuj na gładkie ciasto naleśnikowe. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni. 

POLEWA:
200 ml śmietany kremówki
2 - 3 łyżeczki cukru pudru 

Dodatkowo Twoje ulubione owoce jagodowe (u mnie maliny i czarne jagody).

Śmietanę ubijaj z cukrem pudrem do tego momentu, aż będzie przypominała gęsty sos, ale nie będą tworzyć się szczyty.
Naleśniki ułóż na talerzu, polej sosem i obłóż owocami jagodowymi.

Udanej niedzieli :)

Naleśniki serowe z jagodami

3 komentarze:

  1. Wyglądają świetnie, uwielbiamy pancakes:-))) ostatnio też z malinami i jeszcze morelami jedliśmy:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają idealnie! Zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię na maślance - najlepsze!

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)