poniedziałek, 22 lipca 2013

Mrożony jogurt malinowy

Coś na drugie śniadanie lub deser w upalny dzień. Zdrowsza wersja tradycyjnych lodów na patyku. Pyszne i orzeźwiające lody z mrożonego jogurtu i przetartych malin, które nie wymagają użycia maszynki do lodów, ani ubijania mikserem. Zrobienie ich zajmuje zaledwie kilka minut.
Zapraszam na  Παγωμένο γιαούρτι με βατόμουρα :)

Mrożony jogurt malinowy


Receptura na 6 sztuk:

250 g jogurtu typu greckiego
200 g świeżych malin
3 - 7 łyżek mleka skondensowanego słodzonego ( lub cukru pudru, lub miodu )

Maliny oczyść i przetrzyj przez sitko lub za pomocą blendera. Jogurt wyłóż do miski, dodaj przetarte maliny i mleko skondensowane (lub cukier, lub miód). Słodząc pamiętaj żeby za każdym razem sprawdzić czy krem jest już wystarczająco słodki - zbyt słodkie lody nie będą smaczne, a dużo zależy od owoców i własnych preferencji. Wymieszaj wszystko ze sobą - jeśli chcesz aby kolor lodów był jednolity, to wymieszaj bardzo dokładnie, a jeśli tak jak ja lubisz "marmurkowe" lody to przemieszaj tylko trochę. Przełóż do 6 pojemników do lodów lub pudełek po małych jogurtach. Umieść w środku patyczki i wstaw do zamrażalnika na ok 3 godziny. 

Miłego dnia :)

4 komentarze:

  1. Wspaniale wyglądają, z chęcią skusiłabym się na taki mrożony jogurt: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skuś się koniecznie, bo są pyszne i orzeźwiające :) na upały niezastąpione. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Oj smak nieziemski! Robiłam podobne w szklaneczkach, jeszcze dziś wygrzebałam dwie z zamrażalnika. NA patyczkach wyglądają ślicznie.

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)