Kokosowe makaroniki |
Receptura:
80 g miękkiego masła
110 g cukru (1/2 szklanki)
170 g mąki pszennej (1 szklanka)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
1 szklanka wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko i ekstrakt waniliowy nadal ucierając. Przesianą mąkę, z proszkiem do pieczenia i solą przełóż do masy i zmiksuj. Na samym końcu wsyp wiórki kokosowe i dokładnie wszystko połącz za pomocą miksera. Jeśli masa jest bardzo gęsta i sucha, to dodaj 2 - 3 łyżki mleka lub śmietanki. Łyżką nakładaj porcje ciasta na blaszkę i wstaw do gorącego piekarnika na 12 - 15 minut. Temperatura pieczenia to 190*C / 375*F.
Miłego popołudnia :)
Kokosowe makaroniki |
Jakże one smakowicie wyglądają! I jakie są proste do przygotowania!
OdpowiedzUsuńTo pewne, że z takimi makaronikami Twoje popołudnie będzie więcej niż miłe:-)).
popołudnie niezmiernie udane dzisiaj było - choć to nie tylko makaroników zasługa - były pyszne :) Pozdrawiam
UsuńZjadłabym wszystkie, naprawdę ;)
OdpowiedzUsuńwierzę :) Może gdzieś w Laosie spotkasz? Pozdrawiam i miłych wojaży życzę
UsuńPrzypomniałaś mi jak dawno ich nie robiłam:) wyglądają pysznie i klimatycznie!
OdpowiedzUsuńJa też już dawno ich nie robiłam - ostatnio lody i lody - a kokosanki uwielbiamy z mężem :) Pozdrawiam
Usuńwyglądają obłędnie!!!:) Zresztą jak każde Twoje zdjęcie ma to "coś" co lubię:)Super
OdpowiedzUsuńZa miłe słowa dziękuję z serca :) Pozdrawiam i życzę miłego dnia
UsuńNo ja to w zasadzie czuję ich smak. Serio:)
OdpowiedzUsuńwierzę :) moja wyobraźnia kulinarna też nie ma granic i często "czuję smak" już w fazie powstawania receptury na kartce papieru :) Pozdrawiam
Usuńpyszne kokosanki :) i zdjęcie cudowne !! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńYou have beautiful blog. Pics are incredible, recipes so tasty and delicious... I wish you all the best...
OdpowiedzUsuń