środa, 1 maja 2013

Czekoladowe ciasto "Banana Split"

Banana Split, to tradycyjny amerykański deser. Jest tam karmelizowany banan, lody śmietankowe, truskawkowe i czekoladowe, orzechy, bita śmietana, polewy słodkie i kandyzowane wiśnie. Jednym słowem przepych i mnóstwo połączonych ze sobą smaków, faktur i konsystencji. Przesada? Kto nie próbował, ten nie wie co traci :) Dzisiaj zapraszam Cię na pieczony Banana Split z ciastem "odwracanym" (upside down) i zapewniam, że i ten deser warto spróbować.

Czekoladowe ciasto "Banana Split"

Czekoladowe ciasto "Banana Split"

Receptura:

120 g brązowego cukru
1 łyżka miodu
80 g masła

Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier i miód i przez ok 3 minuty podgrzewaj, raz po raz mieszając. Wylej mieszankę na natłuszczony spód tortownicy. Powstanie w ten sposób karmelowa polewa na wierzchu ciasta. 

1 dojrzały banan rozgnieciony
2 łyżki jogurtu naturalnego
100 g masła roztopionego
180 g brązowego cukru
2 duże jajka
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao ciemnego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Piekarnik nastaw na 180*C /  355*F.
Banana rozgnieć widelcem i dodaj do niego jogurt, aby nie ściemniał. Teraz dodaj jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i wszystko razem dokładnie zmiksuj. Masło rozpuść w mikrofali - 2 minuty powinny wystarczyć - odstaw do wystudzenia. Do drugiej miski przesiej przez sito wszystkie suche składniki. Ostudzone masło dodaj do bananowej papki i zmiksuj. Następnie przesyp do masy wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszaj na jednolitą i gładką masę.

4 duże dojrzałe banany - przygotuj, ale pokrój na samym końcu, żeby nie ściemniały

Na karmelowym spodzie tortownicy ( ok 22-26 cm średnicy) układaj plasterki bananów i przykryj ciastem. Wstaw do gorącego piekarnika na 35 - 45 minut. Decydujący będzie czysty szpikulec po wbiciu w ciasto i zrumieniony wierzch. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, wyjmij je przykładając do formy talerz i odwracając do góry dnem, tak aby karmelizowane banany stanowiły wierzch placka.

Dodatkowo:
250 ml śmietany kremówki lub podwójnej - ubitej na pianę z 2 łyżkami cukru pudru
kilka kulek lodów śmietankowych, lub czekoladowych, lub truskawkowych
kilka kandyzowanych wisienek
polewa czekoladowa lub 100 g ciemnej czekolady rozpuszczonej w 100 ml śmietany kremówki

Kwestia techniczna:
Pamiętaj, aby naczynie w którym pieczesz ciasto było szczelne i obficie natłuszczone. Dzięki tym zabiegom karmel nie wypłynie, a po upieczeniu ciasto będzie łatwo można wyjąć z formy.

Życzę Tobie przyjemnego podwieczorku :)

Czekoladowe ciasto "Banana Split"




7 komentarzy:

  1. Agnieszko, aż brak mi słów, by wyrazić zachwyt nad tym deserem. Jest po prostu OBŁĘDNY!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozpływam się w zachwycie :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie! znowu muszę zapisać do zrobienia:) u mnie w domu dziś też czekolada i banan choć w innym wydaniu, ale post wkrótce bo na razie inne plany;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pysznie się prezentuje :) świetny przepis, niezbyt wyszukane składniki, a taki efekt! zapisuję do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś fantastycznego! Absolutnie!!!!!

    Serdecznie Cię pozdrawiam,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  6. Zakochałam się *.* Oh i jak zwykle to powalające zdjęcia !

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały deser, ale bym teraz zjadła:-)

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)