niedziela, 14 kwietnia 2013

Kozie mleko: Tarta z bekonem, porem i kozim serem

Niedzielny poranek.
Jakie jest Twoje ulubione zajęcie w niedzielny poranek?
Ja właśnie zrobiłam sobie kawę, przysiadłam przy oknie i spoglądam jak wiosenne słońce spłynęło na wszystko dookoła. Po zimowych miesiącach, to prawdziwie krzepiący widok. Oczy nie są jeszcze przyzwyczajone do tak intensywnego światła, przymrużonymi więc chłonę soczyste i jasne kolory.
Uwielbiam niedzielne poranki, są takie spokojne i ciche, jakby świat wstrzymał oddech... i chciał odpocząć przed poniedziałkiem :)

Kozie mleko: Tarta z bekonem, porem i kozim serem


Późne śniadanie, brunch? Polecam tartę jajeczną z bekonem, porem i kozim serem. Możesz nawet zabrać ze sobą do pracy i zjeść na zimno lub podgrzać w mikrofali.
To kolejna moja propozycja pod szyldem "Kozie mleko" (więcej na ten temat TUTAJ) . Po owsiance czas na konkrety. Tarta z kozim serem - pycha. Polecam :)

Receptura:
1 opakowanie ciasta francuskiego
7 dużych lub 8 małych jajek
100 ml śmietany kremówki
1 duży por
200 g bekonu chudego
oliwa do podsmażenia
8 pomidorków koktajlowych
200 g koziego sera
szczypiorek
sól i świeżo mielony pieprz

Piekarnik nastaw na 200*C / 390*F.
Formę do pieczenia wyłóż pergaminem, a następnie równomiernie rozłóż ciasto francuskie, pamiętając, żeby pozostawić brzeg z ciasta na wysokość ok 3 - 4 cm. Jeśli masz formę prostokątną, to wystarczy 3 cm brzeg, ale do mniejszej, lub okrągłej formy wyższy brzeg będzie konieczny ze względu na ilość farszu.
Por pokrój w cienkie krążki i podsmaż na oliwie. Usmażony por odsącz na papierowym ręczniku. Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w słupki lub paseczki bekon. Również odsącz z nadmiaru tłuszczu tuż po usmażeniu. Jajka rozmąć ze śmietaną, solą i pieprzem.  Na cieście rozłóż równomiernie bekon i por. Zalej masą jajeczną. Na wierzchu ułóż  połówki pomidorków koktajlowych i posyp pokruszonym kozim serem. Wstaw do gorącego piekarnika na ok 30 minut, aż się zrumieni.
Można zjeść od razu, ale można też zostawić na później - wystarczy podgrzać. Przed podanie posyp obficie świeżym szczypiorkiem.

Moja rada:
jeśli masz małą formę do zapiekania, to użyj tylko połowy składników, lub zrób dwie tarty.

Miłego dnia i smacznego :)

Kozie mleko: Tarta z bekonem, porem i kozim serem

4 komentarze:

  1. Było dziś u Ciebie słońce? W Warszawie szaro, pochmurno i deszczowo...:-(. To prawda, że niedzielne poranki mają wyjątkowy urok. A taką tartę zjadłabym dziś z wielką przyjemnością:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Poznaniu słońce świeci jak szalone prosto w moje okna :) Na niebie kilka puszystych białych obłoczków, raczej by dodać wiośnie uroku niż zepsuć nam pogodę. Mam nadzieję, że chmury nad Twoim miastem wiatr szybko przepędzi i jasne promyki pojawią się też dzisiaj w Warszawie :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Your quiche looks and sounds totally delicious, thanks for this recipe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I am very glad :) Try the quiche is delicious. Have a nice day :)

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)