czwartek, 11 kwietnia 2013

Cukinia zapiekana z bryndzą

Cukinia zapiekana z bryndzą
 
Dzisiaj polecam Twojej uwadze prosty i smaczny przepis, który można zjeść właściwie o każdej porze dnia. Potrawa wygląda niesamowicie i jest pyszna. Bryndza jest dość pikantnym serem z mleka owczego, dlatego doskonale podkreśla smak faszerowanej cukinii. Podobnie tymianek, który również ma pikantny smak. Jeśli nie masz możliwości zdobycia bryndzy (owczego sera), możesz wykorzystać inny - ostry i wyrazisty w smaku - miękki ser podpuszczkowy.

Cukinia zapiekana z bryndzą

Receptura:
2 niewielkie cukinie
125 g bryndzy
200 g kiełbasy pikantnej
1 duża cebula
ok 5 małych pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
1 papryka
świeży tymianek
oliwa do podsmażenia
sól i świeżo mielony pieprz

Kiełbasę, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Na oliwie najpierw podsmaż kiełbasę, później dodaj cebulę i paprykę - w zależności od tego czy kiełbasa jest mocno słona czy też nie, możesz dodać do farszu sól i pieprz. Na samym końcu dodaj posiekany drobno czosnek. Cukinie umyj, osusz i przekrój wzdłuż. Połówki cukinii wydrąż w środku tworząc łódeczkę na farsz i posól. Teraz nałóż podsmażony farsz. Na wierzchu rozłóż pokruszoną bryndzę i posyp świeżo mielonym pieprzem.
Zapiekaj przez ok 20 minut w 170*C / 340*F. 
Pyszna, zdrowa i sycąca potrawa gotowa.

Smacznego :)

Cukinia zapiekana z bryndzą


2 komentarze:

  1. Nic dodać, nic ująć - proste, pyszne i aromatyczne! Mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, masz absolutną rację w każdym szczególe :) Pozdrawiam

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)