środa, 20 marca 2013

Sernik z masłem orzechowym

Jeśli jeszcze nie wiesz jakie ciasto powinno pojawić się na Twoim świątecznym stole, to mam dla Ciebie wspaniałą propozycję.

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z masłem orzechowym,  jest bardzo prosty w przygotowaniu i za wyjątkiem czasu pieczenia i chłodzenia,  zrobienie go trwa krótko.  Nie wymaga ubijania białek, czy śmietany, i wielu innych pracochłonnych czynności spotykanych w przepisach na serniki. W smaku jest słodki, z wyraźnym akcentem masła orzechowego.

Myślałam, że smak masła orzechowego w serniku będzie mi przeszkadzał, ponieważ moje kubki smakowe nie są przyzwyczajone do niego, a pierwszy słoik kupiłam dopiero kilka lat temu. Są jednak takie potrawy, czy raczej desery, gdzie masło orzechowe wspaniale współgra z pozostałymi składnikami i jest pożądane, jak na przykład w owsianych ciasteczkach, czy też serniku. Mam nadzieję, że moja receptura na sernik z masłem orzechowym przypadnie Tobie do gustu, tak jak smakuje nam.

Sernik z masłem orzechowym
 
Receptura:

CIASTO:
200 g biszkoptów włoskich (zwykłe też się nadadzą)
100 g roztopionego masła niesolonego
100 g zmielonych orzechów arachidowych
100 g masła orzechowego "crunchy"

Wszystko wymieszaj - najlepiej dłońmi. Wyłóż okruchami dno tortownicy o średnicy ok 23 cm i odstaw na bok. Nie zapiekaj ciasta, ponieważ nie zawiera żadnych surowych składników jak jajka, czy mąka, i nie ma potrzeby żeby wyrosło. Tak jak jest będzie dobrze.

MASA SEROWA:
750 g kremowego serka śmietankowego
200 ml kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka masła orzechowego (dodałam "crunchy" - bo lubię kawałki orzechów, ale może być "creamy")
1 szklanka brązowego cukru
4 jajka

Wszystkie składniki przełóż do miski. Dobrze byłoby, żeby miały temperaturę pokojową, więc na ok 15 minut przed pracą wyjmij produkty z lodówki. Mikserem na średnich obrotach dokładnie wymieszaj wszystko na jednolitą masę i przełóż na ciasteczkowy spód. Wstaw do gorącego piekarnika 170*C / 340*F na około 1 godzinę i 20 minut. Na dnie piekarnika ustaw naczynie żaroodporne z wodą, aby podczas pieczenia powstała para wodna. Oczywiście zapomniałabym dodać, że studzić należy sernik w piekarniku, przy minimalnie uchylonych drzwiczkach.

WIERZCH:
200 g masy karmelowej (kajmak, dulce de lache)
2 łyżki masła orzechowego
3/4 szklanki posiekanych orzechów arachidowych

Masę krówkową wymieszaj z masłem orzechowym. Rozsmaruj równomiernie na powierzchni upieczonego i wystudzonego sernika, posyp posiekanymi orzechami. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem.

Miłego dnia :)

Sernik z masłem orzechowym

22 komentarze:

  1. wygląda wspaniale i pewnie również tak smakuje :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje pysznie, ale trzeba lubić masło orzechowe. Szczerze powiedziawszy mnie bardziej smakuje ten sernik, niż samo masło orzechowe :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ale sernik, no no chyba już nie będę się zastanawiała nad wielkanocnym sernikiem:-). Masło lubię ale wolę go czuć w wypiekach niż jeść ze słoika, więc sernik dla mnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, to zupełnie tak jak ja - z tym masłem orzechowym. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. długo byłam sceptycznie nastawiona, co do duetu: ser + masło orzechowe, ale moje obawy były bezpodstawne, bo wyszło super :)

      Usuń
  4. Prezentuje się znakomicie :). Piękny talerz ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Boże, jestem zakochana w Twoim wypiekach i w Twoich zdjęciach *.* Są tak klimatyczne i nastrojowe, że aż oczy odpoczywają. A ciasta...założę się, że klękajcie narody :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aż nie wiem co powiedzieć - miło mi ogromnie :) Dziękuję za uznanie. Ciasta wszystkim smakują, cieszą się dużym uznaniem w rodzinie i wśród czytelników bloga, którzy je wypróbowali - przynajmniej wśród tych, którzy do mnie napisali o swoich wrażeniach :) Pozdrawiam ciepło
      Agnieszka

      Usuń
  6. Uwielbiam masło orzechowe i wyjadam łyżkami ze słoika. Niestety nie pasuje mi łączenia go z twarogiem, ale może kiedyś się przekonam, bo sernik wygląda tak pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z twarogiem nie próbowałam jeszcze - szczerze powiedziawszy, już pomysł, by połączyć masło orzechowe i kremowy serek śmietankowy wydawał mi się co najmniej dziwaczny :) Ale zmieniłam zdanie, gdy upiekłam ten sernik, a karmelowy wierzch z orzechami super tu pasuje. Pozdrawiam

      Usuń
  7. wygląda obłędnie! z masłem orzechowym musi smakować doskonale
    ... i jeszcze ten kajmak, niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tak nam smakuje i jest taki prosty, że na Wielkanoc robię znów. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Sernik wygląda znakomicie. Agnieszko, czy masa smakuje po prostu orzechami, czy wyraźnie masłem orzechowym (ono ma taki swój charakterystyczny posmak)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak sernika wyraźnie wskazuje na masło orzechowe, którego jest dość dużo w składnikach. Kwaśna śmietana ożywia go nieco, dzięki czemu nie jest mdły. Poza tym wszędzie zastosowałam orzeszki arachidowe, co zdecydowanie podkreśla spójność smakową pomiędzy warstwami. W konsystencji też przypomina masło orzechowe - zwarty, gęsty, kremowy i lekko "kleisty" (nie kruszy się). Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Zabieram się jutro do jego robienia, jeśli możesz to powiedz mi tylko- czy tortownicę wykładałaś papierem czy jakoś ją natłuszczałaś ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze wykładam blaszki i tortownice papierem do pieczenia (poza babką). Smacznej i radosnej Wielkanocy :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. This cheesecake looks absolutely wonderful! I would love to include it in next month's food fight! Come submit it at http://willcookforsmiles.com/2013/04/submit-your-cakes-and-cheesecakes.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you for the invitation. Food fight it's seems fun :)

      Usuń
  11. pomysl swietny a czym mozna zastapic kajmak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez kajmaku (masa korówkowa), to już nie to samo. Jeśli w Twojej okolicy jest nie do zdobycia, to możesz zrobić sama w bardzo prosty sposób - wystarczy nieotwartą puszkę mleka skondensowanego słodzonego wstawić do garnka z wrzątkiem i gotować przez 2,5 - 3 godziny :) Lub w bardziej tradycyjny i pracochłonny sposób gotować na małym ogniu 2 szklanki mleka zwykłego + 1 kg cukru białego, z tym, że w tym przepisie musisz masę stale mieszać :) Pozdrawiam

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)